+ Meer informatie

HOE GEREFORMEERD ZULLEN WE ZIJN?

3 minuten leestijd

OVER TIEN JAAR

Hoe zien de kerken van gereformeerd belijden er over tien jaar uit? Vooropgesteld: het zou kunnen zijn dat Christus dan al is teruggekomen. Het lijkt mij uitermate gereformeerd, want Bijbels, om daar mee te rekenen. Toch intrigeert de vraag, zeker wanneer die gerelateerd wordt aan de toekomst van de gereformeerde traditie. Een poosje geleden luidde de directeur van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond, drs. HJ. van Wijnen, in het blad Kontekstueel de noodklok over de toekomst van de gereformeerde traditie onder jongeren. Hij spreekt zelfs over ‘het implosiegevaar van de rijke gereformeerde traditie voor jongeren’. O.a. op grond van een onderzoek dat binnen de HGJB gehouden is, komt hij tot een sombere prognose: ‘...dat binnen een periode van zeg maar een jaar of tien onder de hele generatie van jongeren onder de 20 jaar de kernwaarden van het gereformeerd belijden zo goed als zeker zijn verdwenen of niet meer als zodanig worden herkend (...) In alle stilte zou de gereformeerde beweging in Nederland dan van binnen worden uitgehold en zo over een aantal decennia volledig zijn geïmplodeerd’.

De kans is heel groot dat een onderzoek onder de jongeren van de Chr. Geref. Kerken een soortgelijk beeld te zien geeft. Catecheten zullen het kunnen beamen. Dat betekent zonder meer dat het sein op rood staat.

HOE KOMT DAT?

Van Wijnen constateert een imagoprobleem van de term ‘gereformeerd’. Onder jongeren roept dat de gedachte op van ouderwets, saai, dogmatisch. Maar het heeft ook met een inhoudelijk probleem te maken, en dat is iets wat we ook in ons kerkverband (en bepaald niet alleen onder jongeren!) constateren. Er komt hoe langer hoe meer een andere visie op over aangelegen zaken als verbond en verkiezing. Dat uit zich vooral in de gedachten over de kinderdoop. Niet meer de belofte en de trouw van de Here staan voorop, maar de beslissing van de mens. Blijkbaar slagen we er onvoldoende in om deze oerbijbelse noties over te dragen aan de jongere generatie.

Dat brengt op een volgende oorzaak: wat geven wij eigenlijk door? In steeds meer gemeenten staat de wekelijkse catechismusprediking onder druk. Dan ontstaat er een wezenlijke achterstand in de overdracht van ‘gereformeerd pit en merg’.

En hoe staat het op onze catechisaties? Er worden allerlei aardige boekjes gebruikt - en geen kwaad woord daarover. Maar doen we er als catecheten moeite voor om de kernwaarden van de gereformeerde belijdenis aan de orde te stellen? Veel jongeren blijken gewoon niet te weten wat de kernwaarden en kernwoorden inhouden.

HOE VERDER?

Ik zou een krachtig pleidooi willen voeren voor een opwaardering van het onderwijs vanuit de belijdenisgeschriften, zowel in de prediking als in de catechese. We hebben goud in handen. We zullen dan uiteraard wel constant de vertaalslag naar vandaag moeten maken. Dat loont zeer de moeite en helpt mensen echt verder. Het gereformeerd belijden blijkt zeer vitaal te zijn. Maar ’t wordt wel hoog tijd. Als we het goud stilzwijgend laten verdonkeren, is het straks weg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.