+ Meer informatie

Coalitie in Bonn valt van ene compromis in andere

Lusteloosheid toegenomen na verlies van SPD in West-Berlijn

2 minuten leestijd

80NN — De sociaal-liberale Uitie in Bonn valt op dit mont van het ene compromis in ; andere. Zij schijnt het chtoffer te worden van een emene lusteloosheid. De 'zaak van de malaise is nog ijd de SPD. Of het nu om de jw van kerncentrales, de bepening of volkshuisvesting altijd is er wel een deel van de ctie tegen de plannen van de jering.

chmidt probeert zo goed mogelijk zaken te regelen, maar ook hij heeft teleurstellingen moeten incasseren. Hij zal het in het vervolg moeten stellen zonder de hulp van de Franse president Giscard d'Estaing, met wie hij in de loop der jaren een goede relatie had opgebouwd. Ook al heeft hij verklaard ook met Mitterrand goed zaken te kunnen doen.

Raakvlakken

Het verlies van de SPD in Berlijn was een verdere slag voor Schmidt. In Berlijn zal er binnen afzienbare tijd geen SPD-stadsregering meer zijn. Hoe lang blijft de coalitie in ponn, zo vragen waarnemers zich hier af, nog bestaan, gezien de problemen. Temeer daar ook het regeerakkoord steeds meer lacunes vertoont. Op zoek naar een antwoord op deze problemen richt men onwillekeurig de blik naar West-Berlijn. Daar is de situatie nu zoals ze in Bonn op een dag kan zijn. De CDU is daar de grootste fractie, maar beschikt niet over de meerderheid van de zetels — precies als in Bonn. De FDP in West-Berlijn heeft zich tijdens de verkiezingscampagne min of meer aan de SPD verbonden en wil en kan daarom niet de,CDU steunen, hoewel zij op politiek gebied veel raakvlakken met de CDU heeft:

De SPD heeft in West-Beriijn als regeringspartij afgedaan. In Bonn is dat nog niet het geval maar het lijkt maar weinig te schelen. Een deel van de SPD lijkt de oppositierol te wensen, onder het motto dat nu maar eens de CDU de kastanjes uit het vuur moet halen. In dit licht moet men ook de uitspraak van partijvoorzitter Willy Brandt plaatsen, die er bij zijn partijgenoten op aandrong open te staan voor de zogenaamde „alternatieven".

Gevolg van dit openstaan is duidelijk: de SPD gaat een linkse koers varen, om zo de verloren gegane aanhang onder de buiten-parlementairen weer op te vijzelen. Dat betekent niet dat de sociaal-liberale coalitie in Bonn morgen zal vallen. Maar als zich een reden voordoet is de kans groot dat de liberalen uit de regering stappen. In 1966 stapten zij uit het kabinet-Erhard omdat zij het niet eens waren met zijn financiële politiek. Nu kan belastingverhoging of een anti-bewapeningsbesluit de druppel zijn die voor de FDP de emmer doet overlopen. Op dit moment schippert

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.