+ Meer informatie

Celstraf voor vier Nijmeegse krakers

Wegens openlijke geweldpleging

1 minuut leestijd

ARNHEM — De rechtbank in Arnhem heeft woensdag vier jongeren, die werden opgepakt bij de ongeregeldheden na de massale ontruiming in februari van de kraakpanden

gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Er was tegen ieder van hen tien weken cel geëist.

De rechtbank achtte anders dan het openbaar ministerie geen poging tot zware mishandeling bewezen. De arrestanten (20-22 jaar) hebben volgens de rechtbank wel met stenen gegooid, maar niet met het doel de Mobiele Eenheid te raken. De rechtbank achtte wel openlijke geweldpleging bewezen.

Massaal

Een verzachtende omstandigheid voor het viertal was volgens de rechtbank het volgens haar op zich gewettigde politie-optreden. Dat optreden was echter zo massaal en in sommige gevallen zo hard, dat de rechtbank zich de teleurstelling en de woede van de krakers en hun medestanders goed kan voorstellen.

Rechtbankpresident mr. E. Wijtema zei verder, dat de krakers er beter aan hadden gedaan om te verschijnen tijdens het kort geding, dat tot de ontrui

rechtbankr
pesident het zonder verweer van de krakers stellen.

Woede

De nu veroordeelde jongeren — een van hen heeft toegegeven met stenen te hebben gegooid — komen uit Amsterdam (twee keer), Nijmegen en Wageningen. De laatste was woensdag bij de uitspraak aanwezig en stak zijn woede over het vonnis niet onder stoelen of banken. Hij vond, dat de rechtbank volkomen onschuldige mensen heeft veroordeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.