+ Meer informatie

Wao/dig

1 i f 6tenfi •

1 minuut leestijd

Oerknal (I)
„Vijftien miljard jaar geleden ontstond het heelal in een reusachtige oerexplosie, waarbij ruimte, tijd en materie werden gevormd. De oerknaltheorie, pas een halve eeuw oud, is een van de pijlers van de hedendaagse kosmologie. Maar pas in de laatste paar jaar is gebleken hoe wankel het theoretische bouwwerk van de oerknal is. De eerste scheuren beginnen zichtbaar te worden, en het is hoog tijd voor geheel nieuwe denkbeelden". Zo begint Govert Schilling het hoofdartikel in het dikke juli-augustus-nummer van het populair-wetenschappelijk sterrekundig tijdschrift Zenit. Dat mag opmerkelijk heten. Juist in populair-wetenschappelijke kring worden veel wetenschappe- • lijke theorieën —waarbij onderzoekers nog of inmiddels hun vragen en twijfels hebben— als de laatste waarheid aan de man gebracht. Zo is het in elk geval lange tijd gegaan met de oerknaltheorie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.