+ Meer informatie

Illegale Marokkanen mogen soms blijven

Justitie bekijkt dossiers van wao'ers

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) — Het ministerie van justitie onderzoekt de mogelijkheid of Marokkaanse wao-ers die nog steeds illegaal in Nederland verblijven, kunnen worden gelegaliseerd. Ambtenaren hebben in de afgelopen weken 300 dossiers onderzocht. Tien Marokkanen hebben inmiddels een verblijfsvergunning gekregen.

Volgens een woordvoerder var Justitie zijn er vijftien a twintig aan vragen onmiddellijk afgewezen en ~, , /. moeten zeker 200 dossiers nog worden voorzien van aanvullende informatie -bij voorbeeld over het arbeidsverleden- alvorens een beslissing kan worden genomen.

Het probleem van de illegale groep arbeidsongeschikte Marokkanen was door het Komitee Marokkaanse waoslachtoffers aangekaart bij de kamerleden Buurmeijer en Middel van de PvdA en Krajenbrink van het CDA. Het gaat om mensen die al jaren in Nederland wonen en hebben gewerkt. Ze zijn vaak getrouwd, hebben schoolgaande kinderen en hebben jarenlang premies en belasting betaald. Bij legaliseringsoperaties in 1979 en 1980 zijn deze Marokkanen buiten de, boot gevallen omdat, aldus een woordvoerder van Justitie, de regels vrij strikt werden gehanteerd en advocaten hun Marokkaanse cliënten vaak adviseerden zich niet aan te melden.

Bij de groep voor wie het wao-comité aan de bel trok, hebben zich inmiddels nieuwe omstandigheden voorgedaan, aldus de woordvoerder. „Dan moet je denken aan huwelijk, of kinderen die inmiddels in Nederland naar school gaan. Voor die mensen kon je je afvragen of ze in alle redelijkheid nog teruggestuurd den worden". konTelejOOntjeS

Het Komitee Marokkaanse waoslachtoffers is naar aanleiding van de publiciteit rond de inhaaloperatie overspoeld met telefoontjes van Marokkanen die menen in aanmerking te komen voor legalisering. Het aantal van 300 dossiers is, zo zegt de woordvoerder van Justitie, inmiddels gestegen tot 500 door dossiers uit andere delen van het land.

Bij Justitie vreest men voor een stroom aan nieuwe aanvragen vanuit Marokkaanse, maar ook andere buitenlandse groepen. Mensen die korter dan zes jaar in Nederland verblijven, hoeven de poging niet eens te wagen, zegt de woordvoerder. „Daarover valt met ons niet te praten". Nadelig is het ook, als iemand al eens het land is uitgezet, maar teruggekeerd. Justitie heeft in de afgelopen twee jaar in totaal slechts 80 aanvragen voor een verblijfsvergunning gehonoreerd.

De dossiers worden op het Amsterdamse kantoor van het Komitee gecontroleerd, omdat het Komitee meent dat de privacy van de betrokken Marokkanen zo beter kan worden gewaarborgd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.