+ Meer informatie

Wijk bij Duurstede vroeger veel groter

Laatste vondsten steenfabriek

2 minuten leestijd

WIJK BIJ DUURSTEDE — De Rijksdienst voor het Oudheidkundig . Bodemonderzoek (ROB) is van mening dat, in tegenstelling tot wat altijd gedacht is, Wijk bij Duurstede vroeger tweemaal zo groot geweest is.

Volgens de laatste vondsten bij de steenfabriek „De Rootvoet" te Rijswijk, meent men te mogen vaststellen dat Wijk bij Duurstede eens één geheel heeft gevormd met het nabijgelegen Rijswijk (gem. Maurik). Nabij genoemde steenfabriek heeft men diverse Romeinse voorwerpen gevonden, op grond waarvan men meent te mogen vaststellen dat tussen de Rijswijkse molen en de steenfabriek eens het Romeinse fort „Leve Fanum" heeft gestaan.

Het Romeinse militaire centrum nabij Dorestad (Wijk bij Duurstede), eens Europa's grootste handelscentrum en vier keer door de Vikingen verwoest, moet in de eerste eeuw zijn gebouwd. In de zevende eeuw zouden daar de Merovingen een nederzetting hebben gesticht hetgeen de kern en het bestuurlijk centrum van Dorestad zou zijn geweest.

Resten

De rivierloop van de Rijn is door overstromingen en dijkdoorbraken diverse malen gewijzigd en volgens de ROB zouden er resten van Dorestad in de bodem van de Rijn te vinden zijn.

De ROB heeft jarenlang op het grondgebied van Wijk bij Duurstede gezocht naar de resten van het castellum „Leve Fanum". De vondsten in een ontgrondingsput van de steenfabriek te Rijswijk, waar het ging om Romeinse helmen, sieraden en bouwstoffen, hebben naar de mening van de ROB bevestigd dat men altijd verkeerd gezocht heeft.

Wijk bij Duurstede moet naar de mening van de ROB, gezien de vondsten, vroeger één geheel hebben gevormd met Rijswijk alwaar het langgezochte castellum „Leve Fanum" moet hebben gestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.