+ Meer informatie

Vijftien vaten bij ontgraving Krimpen

Bewoners elders ondergebracht

1 minuut leestijd

KRIMPEN A/D LEK — Op de eerste dag van de ontgraving onder twee woonhuizen in Krimpen a/d Lek (kosten 600.000 gulden) zijn maandag vijftien vaten gevonden. Een gedeelte daarvan is gevuld met verfpasta.

Deze pasta, mogelijk afkomstig uit eén spuiterij, is vrijwel zeker verantwoordelijk voor de verontreiniging met tolueen en xyleen, aldus een woordvoerder bij de ontgraving. Op een andere ernstig verontreinigde plek in de wijk Neptunushof werden eerder al twaalf vaten met pasta en poetslappen aangetroffen.

De ontgraving in Krimpen duurt nog de hele week. De bewoners van de twee huizen zijn tijdelijk elders ondergebracht. Ér zal circa 800 ton grond worden weggegraven en vervolgens worden afgevoerd naar Gevudo in Dordrecht om verbrand te worden. De verbranding zal vijftien weken in beslag nemen. _

Ernstig

De verontreiniging in Krimpen a/d Lek is, evenals in vele andere plaatsen in de Krimpenerwaard, veroorzaakt door het illegaal storten in sloten. De verontreiniging is echter veel minder ernstig dan in de gemeente Lekkerkerk. Op de ernstigst verontreinigde plekken zijn de concentraties in Krimpen een vijftigste deel van die in Lekkerkerk. Daar werden ruim 1600 vaten gevonden.

De gemeente Krimpen hoopt met deze ontgraving voorgoed' een eind te maken aan de bodemverontreiniging in de Neptunushof. De twee plaatsen waar gegraven wordt zijn door middel van een snuffelonderzoek aangewezen als de meest verontreinigde plekken in de wijk.

(Van een verslaggever)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.