+ Meer informatie

Uitbreiding tandzorg jeugd in Veenendaal

Per 1 juni tweede mondhygiëniste

2 minuten leestijd

VEENENDAAL — Per 1 juni 1981 krijgt Veenendaal er een mondhygiëniste/voorlichtingsconsulente voor de jeugdtandzorg bij. Veenendaal kent al een aantal jaren een consulente. Doordat het aantal voorlichtingsuren op de scholen wordt uitgebreid door toename van het aantal leerlingen is aanstelling van een tweede mondhygiëniste noodzakelijk geworden. ,

De schooltandarts, die de kinderen bezocht in een speciaal daarvoor ingerichte auto, een zogenaamde dentalcar, bestaat niet meer. Door deze opheffing is het de gemeente financieel vergemakkelijkt een tweede consulente aan te trekken.

De benoeming van de consulente is het gevolg van de besluiten die de gemeenteraad vorig jaar op voorstel van burgemeester en wethouders en de stuurgroep „Kies voor je tanden" heeft genomen. Voor zowel de controle als de behandeling van de gebitten van de Veenendaalse jeugd werd toen besloten een overeenkomst met de Veenendaalse tandartsen aan te gaan.

Voorlichting

De consulentes zullen ieder twintig uur per week'voorlichting op onder andere de scholen gaan verzorgen. Zij krijgen nu de gelegenheid om taken die al jaren op het programma stonden, maar die niet voldoende aandacht kregen, uit te voeren.

Regelmatig zal nu aandacht worden gegeven aan kinderen beneden vijf jaar en hun ouders. De wijze van voorlichting is afgestemd op het bevattingsvermogen van kinderen op de verschillende leeftijden.. Getracht wordt de kinderen bij te brengen welke voeding goed is voor het gebit en welke slecht, hoe ze het best kunnen poetsen en waarom ze regelmatig naar de tandarts moeten gaan.

Goede reactie

De nieuwe regeling voor controle en behandeling van de gebitten van de kinderen van 6 tot en met 12 jaar loopt goed. Ongeveer 80 procent van de ouders van de kinderen in die leeftijd hebben er mee ingestemd. De kinderen krijgen nu tweemaal per jaar een oproep van de gemeente voor de eigen tandarts.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.