+ Meer informatie

Overleg Joegoslavische kerkleiders mislukt

Kroaat loopt weg bij toespraak Serviër

2 minuten leestijd

GENÈVE (ANP) — „Zo ziet de realiteit in Joegoslavië eruit", zei secretaris Jean Fischer van de Conferentie van Europese Kerken (CEC) in een reactie op het grotendeels mislukte gesprek tussen Servische en Kroatische kerkleiders in Genève. „We hebben het met eigen ogen kunnen aanschouwen: beter is het niet".

Aan het slot van een gezamenlijke persconferentie bij de Wereldraad van Kerken verliet de rooms-katholieke hulpbisschop Djuro Koksa van Zagreb de tafel terwijl de servisch-orthodoxe bisschop Irenej van Novi Sad nog aan het woord was. Voor de show en de fotograaf gaven ze elkaar nog wel een hand, maar de woorden die ze daarna wisselden, waren veelzeggend.

Oorlog

De CEC heeft de afgelopen maanden veel gedaan om de dialoog tussen beide grote kerken in Joegoslavië weer op gang te krijgen. Veertien dagen geleden bezocht Fischer met zijn collega van de Raad van Europese rooms-katholieke bisschoppenconferenties Joegoslavië. Daarbij hadden zij afzonderlijke gesprekken met kardinaal Kuharic, hoofd van de RoomsKatholieke Kerk in Joegoslavië, en patriarch Pavle van de Servisch-Orthodoxe Kerk. Bij terugkomst zei Fischer dat de oorlog het gesprek tussen de kerken in Joegoslavië met de dag moeilijker maakt.

Het door de CEC voorgestelde ronde-tafelgesprek van alle religieuze gemeenschappen in Joegoslavië is momenteel verder weg dan ooit. „We zullen met onze pogingen doorgaan", aldus Fischer. „Lukt het niet dit jaar, dan proberen we het volgend jaar. Maar we moeten het doen".

Het gesprek bij de Wereldraad, waaraan Koksa en Irenej, alsmede de hervormde bisschop Hodody en de lutherse bisschop Beredi deelnamen, leverde een communiqué op waarin geen enkele concrete afspraak werd vermeld.

De besprekingen, die met het Onze Vader waren begonnen, waren volgens secretaris-generaal Emilio Castro van de Wereldraad van Kerken bedoeld als „een bescheiden poging" om de Joegoslavische kerken de gelegenheid te bieden weer met elkaar in gesprek te komen. „De haat in Joegoslavië zit zo diep, dat er niet alleen op politiek niveau, maar ook op religieus niveau een oplossing moet worden gezocht", zei Castro eind vorige week.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.