+ Meer informatie

Bezorgd het nieuwe jaar in?

4 minuten leestijd

De jaarwisseling staat voor de deur. Een nieuw jaar ligt voor ons. Een heel jaar...? Wat gaan we meemaken? In de wereld? In ons eigen land? In ons eigen leven? Eén ding is zeker: Er is veel onzekerheid.

De onzekerheid maakt de jaarwisseling voor veel mensen altijd weer moeilijk. Zij kunnen dan ook niet zo luchthartig doen bij de jaarwisseling. Toch is er allerwege wel een heleboel luchthartigheid. De jaarwisseling lijkt hoe langer hoe meer een moment te zijn waarop mensen net doen alsof er geen zorgen en moeiten in de wereld zijn en alsof alles even rooskleurig is. Alsof er geen vluchtelingen en ontheemden zijn en alsof er geen honger geleden wordt en alsof er geen verkeersslachtoffers meer vallen. Alsof er geen mensen op sterven liggen en alsof er ook geen mensen zijn die de tijding zullen krijgen dat ze ongeneeslijk ziek zijn of dat een van hun huisgenoten opgegeven wordt. Alsof er geen huwelijken op springen staan en alsof er geen kinderen de dupe worden van gebroken verhoudingen. Alsof er geen criminaliteit is, groot en klein, en alsof er geen plaatsen in de wereld zijn waar elk ogenblik de lont in het kruitvat kan gaan.

Pessimistisch
Bij de jaarwisseling lopen er een mensen met een blinddoek voor en wordt er wat aan struisvogelpolitiek gedaan. Doet u daar ook nog aan mee? Er zijn mensen die dat niet kunnen. Echt niet kunnen. En dat om verschillende redenen.
Er zijn er die nu eenmaal een zeer pessimistische instelling hebben en van nature somber zijn en vrijwel alleen de donkere kant der dingen zien. Mensen die snel gedeprimeerd zijn en bij wie dat soms ook structureel geworden is. Voor hen kan de overgang van het ene jaar naar het andere dan ook een moeilijke stap zijn.
Er zijn er ook die heel duidelijk met teleurstellende dingen in aanraking gekomen zijn en die de slagen van het leven hebben ondervonden. Ze moeten alléén verder, nadat ze korter of langer geleden zo'n ernstig verlies leden, waar ze maar niet overheen kunnen komen. Of ze moeten met een kwaal verder en niemand kan zeggen hoe dat gaan zal. Ze moeten met onopgeloste vragen verder. Of ze moeten met een stuk gewetensnood verder, waar ze eigenlijk bij niemand mee terecht kunnen. Ook voor zulke mensen is de overgang van 1995 naar 1996 een moeilijke.
Er zijn er die misschien niet zozeer aan zichzelf denken bij deze overgang, maar aan hun kinderen en kleinkinderen. Als zij aan de toekomst denken en zien hoe ongeloof en goddeloosheid toenemen en hoe groot de verleidingen zijn, dan houden ze hun hart vast als ze zich afvragen wat hun kleinkinderen misschien nog allemaal zullen meemaken en waar die nog voor geplaatst zullen worden. Ook zij kunnen niet zo luchthartig aan de toekomst denken.

Onbezorgd?
Onbezorgd de toekomst tegemoet? Verzekeringsmaatschappijen proberen wel erg geruststellend te doen. Je kunt zelfs onbezorgd aan je dood denken, want als je goed verzekerd bent blijven je nabestaanden goed verzorgd achter. Maar tegen de pijn en het schrijnende verdriet kun je je niet wapenen. Onbezorgd zijn?
Waar zullen we het zoeken? Niet waar de wereld het zoekt. Niet in de drukte en het rumoer en de gemaakte vrolijkheid. Gods Woord wijst de weg. We kunnen denken aan Psalm 121: „Mijn hulp is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft." We kunnen ook denken aan de woorden van de Heere Jezus in Matt. 6. Daar spreekt Hij juist over allerlei dingen die ons bezorgd zouden kunnen maken. Dingen van ons dagelijkse leven, waarvan we niet weten hoe het gaan zal. „Daarom zeg Ik u: Weest niet bezorgd!" Waarom niet? Als het gaat over eten en drinken en kleding en al die andere dingen, dan is er Eén die zorgt. Als het gaat over alléén verder moeten en met een kwaal verder moeten, dan is er Eén die zorgt. Als het gaat over de toename van goddeloosheid in deze wereld en de verleidingen die er zijn, dan is er Eén die zorgt.

Wel zekerheid
Er zijn wèl zekerheden. Er is wèl geborgenheid. Er is namelijk een Toevlucht, een plaats van veiligheid. Er is ook wèl een antwoord op onze vragen en raadselen. Er kan ook wèl rust komen in onze onrust en licht in onze duisternis, en moed in onze moedeloosheid. Voor het nieuwe jaar staat geschreven: „Zoekt eerst het Koninkrijk Gods en zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u worden toegeworpen."
En dat zei niet zomaar een mens in een of andere nieuwjaarsboodschap. Dat zei de Heere Jezus Christus Zelf; de Amen, de getrouwe en waarachtige Getuige. Is er passender Woord denkbaar bij de wisselingen van de jaren te midden van een wereld vol onzekerheid?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.