+ Meer informatie

Amerika levert felle kritiek op Bouterse

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Respect van legerleider Desi Bouterse voor de wil van het Surinaamse volk Is aan twijfel van de Amerikaanse regering onderhevig. Die twijfel wordt gevoed door Bouterses reputatie van geweld tegen en intimidatie van burgergezag. Dit heeft Sally Cowal, tweede staatssecretaris van interamerikaanse zaken, deze week gezegd tegen een commissie van bet Huis van Afgevaardigden in Washington.

Bouterse brengt volgens Cowal door zijn connecties met Columbiaanse drugshandelaren de democratie op het westelijk halfrond in gevaar. „De straffeloosheid waarmee Bouterse en zijn collega's burgerregeringen hebben afgezet of geïntimideerd en Suriname open zetten voor Columbiaanse cocaïnehandelaren vormt een angstaanjagend precedent voor andere landen in de regio".

Cowal zegt dat Suriname van een vreedzame democratie in 1975 veranderd is in een „door militairen beheerste haven voor drugshandelaren". Ze is bang dat Columbiaanse drugsbaronnen, profiterend van hun steunpunt in Suriname, naar soortgelijke doelwitten uitkijken en een ommekeer teweegbrengen in de democratie op het westelijk halfrond.

„We zijn van plan de democratische krachten in Suriname te ondersteunen en de militairen erop te wijzen dat hun onrechtmatige toeëigening van macht en drugsbetrokkenheid onaanvaardbaar zijn", aldus Cowal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.