+ Meer informatie

Poolse regering in beraad met boeren

Groeiende spanningen in partij

2 minuten leestijd

WARSCHAU — In Bydgoszcz in het noorden van Polen zijn vrijdag besprekingen begonnen tussen een regeringsdelegatie onder leiding van onderminister van Landbouw Kacala en vertegenwoordigers van de boeren die sinds half maart het hoofdkwartier van de Boerenpartij in de stad bezetten.De boeren eisen de registratie van hun vrije vakbond, „Solidariteit-Platteland", en het organiseren van verkiezingen in de door de regering gecontroleerde boerenorganisaties.

Van de zijde van Solidariteit in Bydgoszcz is de verwachting uitgesproken dat het overleg tot en met zaterdag zal duren. Een bijzondere commissie van het Poolse parlement die moet toezien op naleving van de vorig jaar gesloten Akkoorden van Gdansk heeft vrijdag een werkgroep gevormd. Die gaat zich bezighouden met de kwestie rond de oprichting van „Solidariteit- Platteland".

Volgens het Poolse persbureau PAP is de werkgroep opgericht opdat „een juridische formule wordt gevonden teneinde een oplossing te vinden voor de problemen over de oprichting en de registratie van de bond van individuele boeren".

Verdeeldheid
In de Poolse Communistische partij zijn de laatste dagen scherpe conflicten meer dan ooit aan het licht gekomen met felle aanvallen van de basis op de leiding en zelfs zelfkritiek. Tezelfdertijd doet zich binnen Solidariteit factievorming voor wat tot uiting kwam inde uitzetting van de vooraanstaande vakbondsactiviste Anna Walentynowitcz uit het plaatselijke bestuur in Gdansk.

Een woordvoerder van Solidariteit gaf op een persconferentie in Warschau vrijdag toe dat er verdeeldheid in zijn bond is ontstaan.

Tijdens de jongste bijeenkomst van de leiding van de bond in Gdansk zouden de deskundigen Geremek en Mazowiecki druk op medeleden hebben uitgeoefend en een overheersende positie hebben ingenomen.

Verscheidene leden van het Poolse Politbureau hebben zich uitgelaten over de toestand in Polen. Andrzej Zabinski zei donderdag tegenover mijnwerkers dat de politieke toestand in zijn land ondanks de huidige ontspanning niet verbeterde maar verergerde. Hij nam een ware machtstrijd waar, juist in een buitengewoon moeilijke — en in economisch opzicht crisisachtige — periode.

Zuivering
Roman Ney zei echter tegenover staalwerknemers dat naar zijn idee er in de leiding van de partij koppen moeten rollen. „Er zijn te weinig echte werkers, vertegenwoordigers van de grote bedrijven. Het Politbureau moet een dwarsdoorsnede zijn van de hele partij". Partijleider Kania beklemtoonde in een toespraak in de Ravarradiofabriek in Warschau de moeilijke situatie in zijn land. Die is echter niet alleen het gevolg van fouten in het verleden, maar ook van staking en andere tot chaos leidende acties, aldus PAP.

Polen
Zie verder pag. 5: „Poolse leiders geven interne verdeeldheid toe" en „Lachen of huilen?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.