+ Meer informatie

Bewaker Van Gogh speelde rol goed

Overvallers hadden miljoen over voor info over beveiligingssysteem

4 minuten leestijd

AMSTERDAM - Een waar acteur. Geen andere kwalificatie past de VN V-beveiligingsbeambte R. van B. Hij had in de nacht van 13 op 14 april dienst in het Van Goghmuseum. Van B. wist dat er die nacht een overval gepleegd zou worden op het museum, maar zijn collega-bewaker merkte niets. Ook niet tijdens de overval, toen beiden in een kelder werden opgesloten.

Maandag viel het doek voor Van B. In zijn huis in Monnickendam werd hij gearresteerd. Van B. was vorig jaar maart benaderd door zijn ex-collega R. P. Bij VNV was P. ontslagen omdat hij niet op fijd zijn diploma's had gehaald. De twee latere overvallers A. T. M. en P. A. D. wilden informatie over de beveiliging van het museum. Omdat P. er niet meer werkte, klopte hij daarvoor aan bij Van B. Voor hun informatie zouden ze een miljoen gulden krijgen. Of dat geld uitbetaald is, wist de politie gisteren nog niet.

Overplaatsing

Ook tegenover de politie speelde Van B. zijn rol sterk. Al had men volgens hoofdinspecteur Jan Spronker van meet af aan het idee dat hij er bij betrokken was. „Je kunt wel denken dat iemand schuldig is, maar je moet er ook de bewijzen voor hebben". Van B. bleef een paar weken na de overval nog een paar weken in het museum werken. Daarna werd hij door ingrijpen van museumdirecteur drs. R. de Leeuw overgeplaatst naar een ander bedrijf. De Leeuw ging daartoe over omdat Van B. zich voor de overval ergens had opgehouden waar dat niet mocht.

Vanwege de verdenkingen tegen Van B. zette de politie alle middelen in die zij volgens het wetboek van strafvordering mag gebruiken. Een van die middelen was het afluisteren van telefoongesprekken. Dit leverde zoveel informatie op dat men met Justitie had afgesproken vorige week tot actie over te gaan. De publiciteit hielp de politie een handje mee. Begin vorige week verschenen er in diverse kranten berichten dat het onderzoek was stopgezet. De verdachten begonnen daarop tijdens telefoongesprekken veel loslippiger te worden. Hoewel de politie gisteren ten stelligste ontkende ooit beweerd te hebben dat het onderzoek was stopgezet, was hoofdinspecteur Pronker tevreden over het effect van de mededeling.

Professioneel

Het begin van de roofoverval was heel professioneel. Een van de overvallers liet zich op 13 april insluiten. Hij verstopte zich in een ruimte waarvan hij wist dat het beveiligingspersoneel van het museum daar bij sluitingstijd niet zou kijken. Welke ruimte dat is, wil zowel het museum als de politie niet zeggen. Het museum heeft intussen de controle van het gebouw bij sluitingstijd wel aangepast.

Om twaalf voor drie kwam de overvaller uit zijn schuilplaats te voorschijn. Hij dwong de bewakers, onder wie Van B. om het alarm uit te schakelen en de deur te openen voor overvaller nummer twee. De bewakers werden in de kelder opgesloten. Intussen pakten de overvallers twintig schilderijen met een totale waarde van 1 miljard gulden in.

Met de Volkswagen Passat van de andere bewaker begaven ze zich naar het Amstelstation. Daar kreeg de grootste kunstroof van Nederland een amateuristisch einde. Een tweede vluchtauto kwam niet op tijd opdagen omdat de auto een lekke band had gekregen. De bestuurder van deze auto is nog niet aangehouden. Een oplettende chauffeur van de politiesleepdienst zag de Passat staan, waarna de schilderijen werden teruggevonden. Van de schilderijen waren er drie zwaar beschadigd. Op dit moment worden er nog twee gerestaureerd. VNV

Voor het Van Goghmuseum is de arrestatie van de bewaker en ex-bewaker van VNV nog geen aanleiding om een andere beveiligingsdienst in te schakelen voor de bewaking van haar kunstschatten. Directeur De Leeuw wacht nog op een verklaring van VNV waarom niet is gereageerd door de centrale meldkamer op het uitschakelen van het beveiligingssysteem in het Van Gogh. Het bedrijf heeft het museum daarvoor een verklaring gegeven, maar dat antwoord bevredigt De Leeuw niet.

Als het definitieve antwoord is gekomen, zal hij kijken of het Van Gogh verdergaat met VNV. Dan wordt ook besloten of het museum een schadeclaim bij het bedrijf in zal dienen. Het bedrijf kan aansprakelijk worden gesteld voor de nalatigheid van zijn medewerkers. Voorlopig blijven 's nachts twee bewakers van VNV in het museum aanwezig.

VNV volstond gisteren met een schriftelijke reactie op de arrestaties. Daarin betreurt het bedrijf „ten zeerste dat een medewerker en een ex-medewerker vertrouwelijke, informatie hebben doorgegeven aan derden". VNV benadrukt de selectieprocedure voor particuliere beveilingsbedrijven strikt te hanteren. Alle medewerkers worden bij aanstelling door de politie gescreend op gepleegde strafbare feiten. Verder krijgen de medewerkers een intensief begeleidingsprogramma. Niettemin geeft VNV toe kwetsbaar te zijn omdat „beveiligen mensenwerk is".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.