+ Meer informatie

Dollarkoers sterk omhoog

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP/UCN) De stijging van de dollarkoers lijkt vrijwel niet te stoppen.

De Amerikanse munteenheid noteerde vanmorgen in Amsterdam om 10.00 uur ƒ 1,7830 na een slotkoers van ƒ 1,7555 van vorige week vrijdag, die tot stand kwam na een stijging van anderhalve cent. De weer hogere dollarkoers werd door velen als een verrassing ervaren, omdat de jongste gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die vorige vrijdag werden bekendgemaakt, geen reden tot juichen zijn. Interventies om de stijging tot staan te brengen worden niet uitgesloten.

Het fors hogere koerspeil kwam op de wisselmarkten in het Verre Oosten tot stand, waar er veel belangstelling voor de dollar was. De valutahandelaren in Tokio geloven niet in een verdere daling van de rente in de VS, ook al verruimden de monetaire autoriteiten daar vorige week vrijdag de geldmarkt dusdanig, dat het belangrijkste geldmarkttarief met een kwart procent daalde.

De dollar kon verder een stijging boeken tegenover de mark (en dus de gulden) door de steeds luider wordende protesten in de Sowjet-Unie tegen het beleid van president Gorbatsjov. Mocht het in de Sowjet-Unie misgaan, dan dreigt Duitsland een belangrijke afzetmarkt te verliezen.

Het pond sterling noteerde vanmorgen om 10.00 uur ƒ 3,3015, na vrijdag te zijn gesloten op ƒ 3,29210. De goudprijs begon de week hoger. In Zürich werd bij de opening van de handel een prijs opgegeven van 370,30 dollar per ounce (31,1 gram).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.