+ Meer informatie

Amper bekend

2 minuten leestijd

In het jaarboek worden de ontwikkelingen rond de plooierijen te Groenlo uitvoerig belicht. Na de dood van koning-stadhouder Willem III (1702) werd op de Gelderse landdag het regeringsreglement geannuleerd. De regenten oude stijl (Oude Plooi) meenden dat de stadsbesturen zichzelf konden aanvullen (coöptatie). De burgerij, de Nieuwe Plooi, kreeg geen invloed bij de benoeming van de magistraat en kwam in het geweer.

J. G. ter Horst beschrijft hoe honderd jaar geleden in Aalten de Dole.antie ontstond. Onder leiding van de driftige ds. J. H. F. Gangel besloot de kerkeraad van de hervormde gemeente op 15 februari 1887 „het juk der Synodale hiërarchie af te werpen".

Wat amper bekend is en amper vermoed kan worden, is dat het kleine grensdorp Netterden (gemeente Gendringen) in de negentiende eeuw over een officiële "Regtbank van Politie 1ste aanleg" beschikte. Aan het ontstaan van deze politierechtbank is een zeer korte bijdrage gewijd. Dè rechtzittingen werden gehouden in de gemeentesecretarie, die in een kamer van café De Ploeg was gehuisvest.

Mr. E. G. Planten uit Bloemendaal maakte een opstel over zijn familie, de chirurgijns of plattelandsheelmeesters Planten. Met behulp van een artikeltje uit de Zutphense Courant van 8 juni 1881 wordt verder een uitvoerig verslag gegeven over de moord op de oud-zendeling Willem Frederik (ook wel: Wilhelm Friedrich) Betz op Eerste Pinksterdag. Hij werd doodgeschoten terwijl „hij de zijnen uit den Bijbel" voorlas. Ook de andere bijdragen, met soms onbekende feitjes, zijn het lezen waard. N.a.v.: "Jaarboek Achterhoek en Liemers 1988", onder redactie van het Staring Instituut; uitg. De Walburg Pers te Zutphen, 144 bladzijden, prijs 25 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.