+ Meer informatie

Sjamir: Israël tegen ruilen land voor vrede

2 minuten leestijd

NEW YORK (RTR/AFP) - De Is- < raëlische premier, Jitschak Sjamir, heeft herhaald dat Israël tegen het

ruilen van land tegen vrede is.

Sjamir zei gisteren in een interview vanuit Madrid met de Amerikaanse televisiemaatschappij CBS aan de vooravond van de vredesconferentie over het Midden-Oosten: „Het is ons land. Hoe zouden wij dat kunnen ruilen? Hoe zouden wij dit land kunnen opgeven?"

„Mensen zeggen soms iets over het grote Israël. Het is belachelijk. Het is een erg, erg klein land. Waarom moeten ons kleine land opgeven. Waar zouden wij moeten wonen. Op de maan?"

Op een vraag over een mogelijke bevriezing van de bouw van nieuwe joodse nederzettingen in de door Israël 'bezette' gebieden antwoordde Sjamir: „Wat voor nieuwe gebouwen? Mensen komen. Wij moeten daar wonen. Wij hebben nieuwe gebouwen nodig. Wij hebben meer, veel meer nieuwe gebouwen in ons land nodig".

Onder Israëlische militaire deskundigen roept de vraag over een eventuele terugtrekking van Israël uit de 'bezette' gebieden zeer tegenstrijdige reacties op.

De Israëlische reserve-generaal Aharon Levran, een oud-functionaris van Israels militaire inlichtingendienst, zei gisteren dat de terugtrekking van Israël uit de Gaza-strook en de westelijke Jordaanoever voor de joodse' staat een dodelijk gevaar vormt.

Levrans opvattingen worden niet gedeeld door een andere reserve-generaal, Yehoshafat Harkabi. Volgens Harkabi gaat „de keus tussen een ge:, calculeerd risico en een zekere cata-^ strofe".

Een andere oud-functionaris van de Israëlische militaire inlichtingendienst, reserve-generaal Aryeh Sjalev, voorziet dat Israël de 'bezette' gebieden zal veriaten. den er echter niet in zich verstaan" baar te maken en lieten ten slotte het idee van een persconferentie vallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.