+ Meer informatie

Andere

1 minuut leestijd

Jezus antwoordde en zeide tot hem: Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: Tenzij dat iemand wederom geboren worde, hij kan het Koninkrijk Gods niet zien". Johannes 3:3

De wedergeboorte is een geheel andere geboorte dan onze eerste. De eerste geschiedt aan de mens, die te voren niet was, maar deze wordt gewerkt in de mens, die reeds is doch bedorven.

Door de eerste geboorte ontvangt de mens het beeld van Adam, van zonde en dood Genesis 5:3 ,Adam gewon een zoon naar zijn gelijkenis, naar zijn evenbeeld". Psalm 51:7 „Zie ik ben in ongerechtigheid geboren en in zonde heeft mij mijn moeder ontvangen".

Door de wedergeboorte ontvangt hij het beeld van Christus; „Mijn kinderkens! die ik wederom arbeid te baren, totdat Christus een gestalte in u krijge", Galaten 4:19.

De deugden en volmaaktheden, welke in de Heere Jezus zijn, zetten haar beeld en afdruksel in de ziel. De eerste geboorte brengt niet alleen een zondige maar ook een sterfelijk leven voort, maar de wedergeboorte een geestelijk en eeuwig leven. Daarom zegt Petrus in de aangehaalde tekst, dat wij zijn wedergeboren tot een levende hoop.

Op deze wedergeboorte dringt de Heere Jezus aan en toont dat zij noodzakelijk is, ja zo noodzakelijk, dat niemand het Konkinkrijk Gods zien kan, indien hij niet wederom geboren wordt.

Florentius Costerus (Uit: De geestelijke mens)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.