+ Meer informatie

Rabin verklaart de oorlog aan Hamas

Christelijke 'heilige' plaatsen extra bewaakt

3 minuten leestijd

JERUZALEM - De Israëlische premier, Jitschak Rabin, wil de islamitische verzetsbeweging Hamas harder aanpakken. „Als we een oorlog willen om een einde te maken aan de Hamas, kunnen we het niet bij woorden laten", zo trachtte de premier gisteravond via de televisie een geschokt Israël gerust te stellen.

Hij zei dat hij de veiligheidsdienst harder wil laten optreden bij verhoren van personen die van terreurdaden worden verdacht, dat de administratieve detentie (gevangenzetting zonder rechtspraak) moet worden uitgebreid en dat de huizen van Palestijnen die bij terreur betrokken zijn vaker met de grond gelijk moeten worden gemaakt. Vandaag zou het Israëlische kabinet bijeenkomen om de terreuraanslag van gisteren te bespreken.

Premier Rabin brak gisteren zijn bezoek aan Groot-Brittannië af nadat in Tel Aviv bij een bomexplosie in een bus 21 mensen waren omgekomen en 43 gewond raakten.

Gisteren, in de loop van de dag, bleek hoe zwaar de bomexplosie in de Dizengoff Straat is geweest. Ooggetuigen vertelden dat de bus door de klap een meter de lucht in vloog en dat lichaamsdelen in alle richtingen over de straat werden geworpen en zelfs op daken en balkons en in gebouwen terechtkwamen. De explosie deed zich om kwart voor negen in de ochtend voor en pas om vijf uur 's middags kon de drukke winkelstraat weer voor het verkeer worden opengesteld.

Zelfmoordactie

Volgens een voorlopig onderzoek van bomdeskundigen heeft een zelfmoordenaar het explosief tot ontploffing gebracht. De dader zat aan de rechterkant van de bus, tussen de voordeur en de achterdeur. De twintig kilogram zware bom was meegenomen in een tas of zak. Op een moment dat de bus Vol was en in het centrum. van Tel Aviv een andere bus passeerde, liet de dader de bom afgaan.

In een anoniem telefoontje aan de Israëlische Radio werd de verantwoordelijkheid opgeëist in de naam van de Hamas-leden die Israël bijna twee jaar geleden naar Zuid-Libanon deporteerde. De beller dankte de Israëlische regering ervoor dat zij de activisten naar Libanon zond, omdat zij daar trainingen kregen om aanslagen te plegen. Ook nieuwsagentschappen werden gisteren opgebeld met de mededeling dat de Hamas verantwoordelijk is voor de aanslag. Gedurende de gebeden in de Palestina Moskee in Gaza zei een stem via de luidsprekers: „Wij, de Izzadin Qassem, de Marj a-Zahourgroep, eisen de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Tel Aviv op". Marj a-Zahour was het kamp waarheen de gedeporteerden waren gebracht en de Izzadin Qassem is de militaire vleugel van de Hamas. De veiligheidsdienst is op zoek naar Yihya Ayysh, een bommenmaker uit Kalkilya op de Westbank, die de bom mogelijk heeft vervaardigd.

Gisteren, voordat de aanslag plaatsvond, meldde de Jerusalem Post dat de politie ook aanslagen vreest bij christelijke 'heilige' plaatsen in of rondom de Oude Stad. Maar politievoorlichter Eric Bar-Chen zei deze morgen dat er geen speciale inlichtingen bestaan over mogelijke aanslagen bij de heilige plaatsen. Een aantal pas gerekruteerde agenten zal bij de plaatsen worden gestationeerd.

Gazastrook

De chef-staf van het leger, Ehud Barak, zei dat hij gelooft dat Israël moet heroverwegen het tienduizenden Palestijnen toe te staan in Israël te werken. Hij wilde geen antwoord geven op de vraag of het Israëlische leger opnieuw de Gazastrook dient binnen te trekken om tegen de Hamas op' te treden.

Likoed-leider Binyamin Netanyahoe eiste dat de regering de Gazastrook afsluit en er een hekwerk omheen bouwt. Hij zei dat hij er persoonlijk bij Rabin op had aangedrongen de afsluiting van de Gazastrook begin deze week niet op te heffen.

Ministers en functionarissen van de Palestijnse Autoriteit hebben de aanslag veroordeeld. De Palestijnse informatieminister lasser Aboe Rabbo noemde „de verschrikkelijke actie" een misdaad tegen onschuldige mensen en het vredesproces. PLO-leider lasser Arafat veroordeelde de aanslag eveneens en bracht zijn „warmste condoleances" over aan de familieleden van de slachtoffers. Zie verder pag. 7 : "Liever geen confrontatie met Hamas".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.