+ Meer informatie

,,AandesIag^is slag in de lucht

Werkgevers over FNV-plan:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Raad van de centrale ondernemingsorganisaties (RCO), waarin de grote werkgeversorganisaties zijn vertegenwoordigd, noemt het FNVpian „aan de slag" een slag in de lucht. De RCO zegt dat de FNV zich rijk rekent aan nieuwe arbeidsplaatsen door het opstoken van aardgas, het duurder maken van investeringen en het belasten van bedrijven voor een belangrijk deel van de kosten van arbeidstijdverkorting.

Het verplichten van beleggingsfondsen om gelden „onrendabel" te investeren betekent in feite mensen aan het werk helpen ten koste van kleine spaarders en gepensioneerden, aldus de RCO. De werkgevers vinden dat het FNVplan de negatieve effecten van een niet op onze economische mogelijkheden afgestemde aanpak van de werkloosheid onderschat.

WIR

Volgens „aan de slag" kan er per jaar zeven tot acht miljard gulden beschikbaar komen voor het produktie- en werkgelegenheidsprogramma dat de vakcentrale voor ogen heeft. Ruim een derde van dit geld moet uit extra aardgasopbrengsten komen, de rest moet komen uit een ander gebruik van steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en dan vooral de WIR, (de wet investeringsregeling), regelingen om het grote beleggers te verplichten in sociale woningbouw te investeren en door het aanpakken van het zwart-geld-circuit. Ook werknemers zullen naar vermogen moeten meebetalen aan het scheppen van werk, aldus de FNV. De vakcentrlae denkt daarbij vooral aan het inleveren van prijscompensatie in ruil voor arbeidstijdverkorting en investeringsloon. Volgens de vakcentrale moeten de minimuminkomenstrekkers bij deze maatregelen ontzien worden. nen voort op de uitgangspimten die 's lands grootste vakcentrale in de afgelopen tijd over het sociale economische reilen en zeilen heeft geformuleerd. Daarbij tekent de FNV nadrukkelijk aan, dat het behouden en scheppen van werk geen kwestie is van „even op een knop drukken". Het effect van allerlei maatregelen zal vaak pas na jaren zichtbaar worden, zo wordt in „aan de slag" gesteld.

Er moeten wettelijke maatregelen en organisatiemethoden worden ontwikkeld, en de projecten moeten geselecteerd worden, aldus de FNV. In bedrijven zullen meerjarige afspraken over het aantal arbeidsplaatsen moeten worden gemaakt,-^ waarin wordt bepaald hoe de verdeling van werk en de arbeidstijdverkorting worden uitgevoerd. Zoiets gaat nu eenmaal niet ééntwee-drie, maar het is wel broodnodig dat er een begin mee wordt gemaakt, vindt de FNV.

Het verschijnen van „aan de slag" heeft alles te maken met de verkiezingen eind deze maand. Volgens de FNV betekent het eventuele voortzetten van het sociaal-economisch beleid van de huidige regeringscombinatie van CDA en WD „een nationale ramp".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.