+ Meer informatie

Eetbare paddestoelen kunt u zelf kweken

4 minuten leestijd

Toen de champignons op de markt kwamen, waren er nogal wat mensen die ze niet durfden te kopen, uit angst dat er giftige exemplaren tussen zouden zitten. Inmiddels is de champignon volledig geaccepteerd, bovendien zijn er intussen ook andere soorten te koop: de grot-champignon met een iets bruinere kleur, oesterzwammen en shitaki (een Japanse paddestoel).

Weinig mensen weten dat paddestoelen gemakkelijk te kweken zijn. Nogal wat firma's bieden kant-en-klare pakketten aan; soms alleen het broed, waarbij u zelf voor bij voorbeeld een strobaal moet zorgen. Heel leuk om te doen, al moet het u niet direct om de verdienste gaan, want zo'n pakket is niet zo erg goedkoop.

In de natuur en soms ook "gewoon" in uw tuin groeit de inktzwam. U kent ze wel, de oudere paddestoelen veranderen in wat zwarte prut, vandaar de naam INKTzwam. Jonge inktzwammetjes zijn uitstekend te eten. U gebruikt ze op dezelfde manier als champignons. Gebruik bij de inktzwam liever geen alcohol, bij sommige mensen kan dat problemen geven.


Bladval

Sommige tuinelaars beschouwen afgevallen blad als afval. Feitelijk is het dat natuurlijk ook, maar het gaat wel om afval dat heel goed opnieuw te gebruiken is. Bladeren, oude bloemen, afgemaaid gras e.d. zijn opgebouwd, "gemaakt", van voedingsstoffen. Door steeds dat afval weg te halen verarmt u als het ware de grond.

U kunt het beter composteren of u laat het gewoon liggen tussen de bomen, struiken en vaste planten. Wormen en ander klein spul zorgen dan voor de vertering waarna de voedingsstoffen weer in de bodem terechtkomen. Zo'n laagje blad, gras e.d. zorgt er ook voor dat de grond niet dichtslaat tijdens een plensbui. De bodemtemperatuur schommelt minder (goed voor plant en bodemdier) en onkruidgroei wordt wat tegengehouden. Om te voorkomen dat het blad wegwaait kunt u er, "uit de losse hand", wat grond overheen strooien. Blad, dat op het gazon ligt, haalt u wel weg.


Nachtvorst

In heldere herfstnachten is de kans op nachtvorst aanwezig. Gelukkig heeft de zon rond deze tijd nog zoveel kracht dat u overdag, op een beschut plekje, nog wel buiten kunt zitten. Nachtvorst is funest voor sommige planten zoals dahlia, canna, gladiool, knolbegonia, kamerplanten die u deze zomer buiten had staan, eenjarig goed, enzovoort.

Graaf uw zomerbollen en -knollen uit, laat een stukje stengel zitten en laat ze drogen op een niet te warme plek. Als ze droog zijn worden ze op een vorstvrije plaats opgeborgen. Heel geschikt zijn oude nylonkousen, ongeschikt zijn plastic zakken. Een plastic zak ademt niet, waardoor de bollen en knollen kunnen gaan rotten en schimmelen.

Eenjarige planten die bevroren zijn brengt u op de composthoop. Ook de grond waarin ze groeiden in uw potten en bakken kan op de composthoop gebracht worden.


Vaste planten

Het is nu tijd om vaste planten te (ver)planten. Oudere, breed uitgegroeide planten kunt u delen. Met een scherpe schop of spade steekt u de plant in een aantal stukken. Het binnenste gedeelte plant u niet opnieuw, omdat dat het oudste deel is. Voor het planten mengt u wat compost door de grond.


Tips voor oktober

• Stengels van de braam, framboos en tayberry die het afgelopen seizoen gedragen hebben, moeten verwijderd worden. De nieuw gevormde scheuten worden aangebonden. Op/aan die nieuwe scheuten draagt de plant de komende zomer weer;
• Bollen en knollen moeten nu geplant worden.
• Bezoek eens een tuincentrum in de buurt en kijk wat daar bloeit. Als u nog wat fleur in de tuin wilt hebben moet u dat nu aanschaffen. Denk bij voorbeeld aan herfstaster (van laag tot hoog) en de Japanse anemoon. 
• Rond deze tijd wordt het gras voor het laatst gemaaid. Houd een maaihoogte aan van 4 tot 5 cm. Erg kort gemaaid gras kan wat minder tegen koude en vorst!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.