+ Meer informatie

Het grote moment is daar: We gaan de vijver vullen

4 minuten leestijd

Als de grond in de vijver is aangebracht, komt het spannendste moment, het vullen. Gebruik gewoon leidingwater. De slang wordt in een emmer gelegd om te voorkomen dat de waterstraal de grond opwoelt. Maak aan het hengsel wel een touwtje vast zodat de emmer uit het water te halen is.

Tegelijk met het vullen wordt de ruimte achter de folie met grond gevuld. Goed aandrukken, omdat anders het water de losse grond te veel in elkaar drukt. De spanning op de folie kan dan zo groot worden dat er scheurvorming optreedt!

Na het vullen blijft de vijver een week of twee liggen. Gronddeeltjes zakken naar de bodem en de terrassen, waardoor het water helderder wordt. Planten zorgen voor zuurstof en langzamerhand is het water klaar om de eerste dieren overlevingsmogelijkheden te bieden.

Dat proces wordt versneld wanneer er een paar emmers water uit een heldere sloot in de vijver gedeponeerd worden. In dat water zit meestal ook allerlei klein spul zodat de vijver direct (piepkleine) bewoners heeft!

Wanneer er in de vijver planten gepoot moeten worden, dan gebeurt dat het gemakkelijkste voor het vullen. In een droge vijver kan nog wat gerangschikt worden, in een volle vijver veel minder

Kant en klaar
Wie een kant-en-klare vijver heeft gekocht, moet ook een gat graven. Maak het zo groot dat de vijver er ruim in past. Om de vijver worden wat paaltjes geslagen. Pas op dat de hamer niet uitschiet naar de vijverrand!

De paaltjes worden met elkaar verbonden door horizontale balkjes met afgeronde kanten, die minder scherp zijn. Die moeten ervoor zorgen dat de vijver horizontaal blijft liggen. Daarna wordt de ruimte tussen de vijver en de omgeving aangevuld. Eventueel inspoelen met water zodat nazakken van de grond (en het scheefzakken van de vijver) zo veel mogelijk voorkomen wordt.

Over vijveraarde en "gewone" grond kan gediscussieerd worden. Vijveraarde werkt gemakkelijk en is schoon. Daarentegen is er geen boerensloot met vijveraarde, terwijl het water toch helder en vol leven is! Vijveraarde kost geld, de grond uit het vijvergat niet.

                               ------------------------------

Extra water in potten

Zeker op warme zomerdagen moeten potten soms wel twee keer per dag water hebben! Geen vervelend werkje, maar vaak wel tijdrovend en ook tijd kan een probleem vormen. Door een centimeter of vijf boven de bodem een paar gaten te boren (dus niet in de bodem zelf!) houdt de plant een watervoorraadje bij de hand terwijl overtollig water via de gaten uit de pot kan lopen.

                              ------------------------------

Werken met kleuraccenten

Wanneer de tuin wat saaie plekjes heeft, kan een pot met uitbundig bloeiende, eenjarige planten wellicht de oplossing zijn. Maak de bakken of potten mobiel; kleine zijn te tillen, grote moeten misschien verrijdbaar gemaakt worden.

Door met zulke bakken en potten te "spelen" krijgt de tuin steeds weer een ander gezicht. Heel spannend. Voor schaduwpotten kan gekozen worden voor de fuchsia of bellenplant. Ook knolbegonia's doen het goed in de halfschaduw. Hou er rekening mee dat lichte kleuren op donkere plekjes veel meer effect hebben dan donkere kleuren!

                             ------------------------------

Hybridenzaad

In zaadcatalogi worden steeds vaker F1-hybriden aangeboden. In het zaad zitten de goede eigenschappen van beide ouders verenigd. Die eigenschappen kunnen betrekking hebben op ongevoeligheid voor sommige ziekten of op gelijke bloemgrootte en stengellengte. Ook kunnen de groenten en bloemen gelijktijdig oogstbaar zijn.

Hoe gunstig een en ander voor de tuinder ook kan zijn, voor de amateurtuinder gelden de voordelen niet altijd. Wat moet je met twintig kroppen sla of zes emmers sperziebonen? Doorplukken en regelmatig oogsten is voor de meeste volkstuinders veel aantrekkelijker, behalve wanneer er geteeld wordt voor de diepvries.

Natuurlijk kan dit oogst-"probleem" voor een deel voorkomen worden door met tussenpozen te zaaien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.