+ Meer informatie

Onderhandelingen voor 1992 worden moeiKjk

Lubbers over cao voor ambtenaren:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Premier Lubbers voorziet voor volgend jaar moeilijke onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden van het overheidspersoneel. De salarissen kunnen na 31 maart 1992 pas omhoog als er binnen het budget voor de ambtenarensalarissen structureel dekking is gevonden voor de 200 miljoen die de cao voor dit jaar te duur is. Bovendien moet voor het kalenderjaar 1992 ten minste een half procent vermindering van het ziekteverzuim gerealiseerd worden.

De minister-president zei dat gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van het kabinetsberaad. Lubbers heeft een brief met deze strekking aan de Tweede Kamer geschreven. Hoe de 200 miljoen gulden die de cao voor dit jaar te veel heeft gekost, gedekt zal worden, zal minister Kok aangeven in de voorjaarsnota.

Eerder deze week was er nog even sprake van dat het akkoord met de ambtenarenbonden niet ondertekend zou worden, omdat minister Dales van binnenlandse zaken overeengekomen was de ambtenarensalarissen met 0,4 procent meer te laten stijgen dan de aanvankelijk beoogde 3 procent.

Premier Lubbers beschouwt de 0,4 procent extra salarisverbetering als een „voortzetting van de 0,4 procent incidenteel die in het afgelopen jaar (1990) werd betaald". Dit op voorwaarde echter dat de vut-regeling voor zestigjarigen na dit contractjaar voor het laatst zal gelden, en de kosten van de cao vanaf 1 april 1992 (wanneer het nu gesloten contract afloopt) slechts 3 procent per jaar zullen bedragen. Op grond van deze feiten kwam Lubbers gisteren tot zijn voorspelling dat de onderhandelingen voor de cao van 1992 wel eens heel moeilijk kunnen gaan verlopen.

Confrontatie

De christelijke ambtenarencentrale CCOOP ziet in de „vrij ongebruikelijke vertaling" die de minister-president geeft aan het akkoord met minister Dales een dreigement voor het overleg van volgend jaar. „De inzet van de CCOOP zal ook dan zijn een gelijke loonontwikkeling met het bedrijfsleven en als Lubbers nu al de confrontatie zoekt, zullen we die niet schuwen", aldus een CCOOP-woordvoerder.

De ambtenarenbond AbvaKabo gaat haar ongenoegen uiten in een brief aan de Tweede Kamer, aldus een woordvoerder. Lubbers boekt in feite nu al een korting van 0,4 procent op de loonruimte van volgend jaar, aldus een woordvoerder.

CCOOP en AbvaKabo zijn het er bovendien niet mee eens dat op de ambtenarensalarissen wordt gekort als het ziekteverzuim onvoldoende wordt teruggedrongen. De bonden vinden dat ziekteverzuim moet worden teruggedrongen door verbetering van de arbeidsomstandigheden, en dat is vooral een verantwoordelijkheid van de werkgever.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.