+ Meer informatie

Israël schort vredesoverleg met PLO op

‘Bezet gebied’ voorlopig afgegrendeld

3 minuten leestijd

JERUZALEM (RTR/AFP) - Na de aanslag op een stadsbus in de wijk Ramat Gan in Tel Aviv heeft Israël het vredesoverleg met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) tot na de begrafenis van de slachtoffers opgeschort. Ook grendelde Israël de ‘bezette’ gebieden direct na de aanslag af. De aanslag kostte gisterochtend vijf Israëliërs en de Palestijnse dader het leven. Premier Jitschak Rabin liet echter weten dat de maatregelen slechts tijdelijk zouden zijn.

De verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag, de eerste sinds zes maanden in Israël, werd gisteren opgeëist door de islamitische beweging Hamas, die zich verzet tegen het vredesakkoord tussen Israël en de PLO. De beweging heeft de afgelopen jaren verscheidene aanslagen op Israëlische doelen en burgers gepleegd. Bij de aanslag van gisteren liepen 32 mensen verwondingen op, van wie er drie volgens de politie slecht aan toe zijn.

De dader was in een bus van lijn 20 gestapt en bracht daar de explosieven tot ontploffing. Het voertuig werd door de klap uiteengescheurd en de ruiten sneuvelden. De slachtoffers lagen in en om de nog brandende bus.

Premier Rabin verklaarde dat zijn land de onderhandelingen met de PLO over uitbreiding van Palestijns zelfbestuur op de Westoever na de begrafenis van de slachtoffers zal hervatten. „Wij willen de terroristen van de Islamitische Jihad en Hamas niet belonen voor hun daad. Het is ondenkbaar dat wij de onderhandelingen voortzetten terwijl wij onze doden begraven. Na de teraardebestelling zullen kleine delegaties bijeenkomen om te overleggen waar en wanneer de besprekingen worden voortgezet”, aldus de premier.

Honderden woedende inwoners van Ramat Gan gingen de straat op en schreeuwden leuzen tegen Rabin, minister van politie Sjahal en opperbevelhebber Sjahak, die zich ter plaatse op de hoogte kwamen stellen. Minister Sjahal herhaalde dat hij van plan is „te komen tot een fysieke scheiding” tussen de Israëlische en de Palestijnse bevolkingsgroepen.

Leiders van de rechtse oppositie in Israël vroegen de regering de onderhandelingen met de Palestijnen af te breken. „Dit is geen proces van vrede”, zei Moshe Katzav, een van de leiders van het Likoed-blok.

Niet naar hun werk

Israël sloot na de aanslag de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook af. Zo’n 30.000 Palestijnse werknemers zijn daardoor gedupeerd. Ze kunnen niet naar hun werk in Israël of ze moesten daarvan terugkeren.

Israël neemt de maatregel elke keer na een aanslag door Palestijnen. Hoelang de afsluiting duurt is niet bekend. „De weet niet hoe lang de afgrendeling van kracht zal zijn. Ik wil niet dat het lang duurt”, zei Rabin. „We kunnen niet doen alsof er niets is gebeurd”, zei president Ezer Weizman over het opschorten van de onderhandelingen tussen Israël en de PLO over de uitbreiding van het Palestijnse zelfbestuur op de Westelijke Jordaanoever.

De vorige zelfmoordactie in Israël was op 22 januari, toen twee Palestijnen van de islamitische Jihad een aanslag pleegden bij Nethanya, ten noorden van Tel Aviv. Deze aanslag kostte 21 Israëliërs, onder wie twintig militairen, het leven. De Jihad is evenals Hamas fel tegenstander van het vredesproces in het Midden-Oosten. Vier eerdere acties hadden plaats op 12 november 1994, 19 oktober 1994, 13 aprill994 en 6 april 1994.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk veroordeelden de aanslag. President Clinton zei dat zij die tegen de vrede zijn „niet mogen slagen”.

Status Jeruzalem

„De Israëli’s zijn klaar om te onderhandelen over de status van Jeruzalem”, zei de Palestijnse minister van Jeruzalem-zaken, Faisal Hoesseini, gisteren. „Ze hebben bijvoorbeeld een voorstel gedaan voor een gemengde Arabisch-Israëlische gemeenteraad”. Iets dergelijks was voor Israël in het verleden volstrekt niet bespreekbaar. Tot nog toe stond het land op het standpunt dat de stad, de eeuwige hoofdstad van de joodse staat, ondeelbaar is. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun nieuwe Palestijnse staat.

Jeruzalem is zowel voor moslims als voor joden als voor christenen een heilige stad. De stad vormt een van de neteligste kwesties in het moeizame proces van Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.