+ Meer informatie

V-Raad bespreekt kwestie-Namibië

Tumhalle-alliantie niet toegelaten

1 minuut leestijd

NEW YORK — De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is dinsdagavond in New York begonnen aan een debat over Namibië, het vroegere Zuidwest-Afrika. De V-Raad wees een westers voorstel van de hand om zich op de hoogte te stellen van de inzichten van de democratische Tumhalle-alliantie, een politieke coalitie in Namibië die is opgericht als tegenhanger van de meer militante Namibische volksbeweging Swapo.

De stemverhouding was zes voor en negen tegen. Het voorstel was ingediend door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Het voorstel bepleitte de deelname aan het debat van de voorzitter van de alliantie. Peter Kalangula, en een van diens medewerkers. De indieners van het voorstel zeiden van oordeel te zijn dat deze personen het recht moeten krijgen de V-Raad inlichtingen te verstrekken over hun standpunten.

Naast de indieners stemden ook Japan, Spanje en Ierland voor dit voorstel. De afwijzingen kwamen van China, de Sovjet-Unie, de DDR, Mexico. Panama, de Filippijnen, Niger, Tunesië en Oeganda. De Raad sprak zich unaniem en zonder hoofdelijke stemming uit voor het deelnemen aan het debat door de Swapo.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN mevrouw Kirkpatrick, liet weten het een belangrijke principe-kwestie te vinden dat alle betrokken partijen en personen die relevante informatie over de kwestie Namibië kunnen geven daartoe door middel van het debat in de Veiligheidsraad in staat moeten worden gesteld.

De voorzitter van die alliantie, Kalangula, beschuldigde de ervan zich eenzijdig op te stellen omdat de algemene vergadering slechts de Swapo erkent als de „enige en wettige" vertegenwoordiger van het Namibische volk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.