+ Meer informatie

Geen veranderingen noteringen van kaas

Bevredigende marktsituatie

2 minuten leestijd

VLEUTEN — De OfTiciêle Nederlandse Zuivelnoteringen en ^g de notering van Leeuwarden gaven in de week tot 22 mei geen ver-

De marktsituatie wordt algemeen bevredigend genoemd, ondanks een recordproduktie van rond de 9000 ton per week. In de week tot 16 mei volgens voorlopige cijfers ca. 5700 ton kaas uitgevoerd, dat is 450 ton meer dan voorgaande week. In het algemeen is het zo, dat wanneer de afzet naar de partnerlanden wat stroever verloopt, de export naar derde landen vrij goed gaat. pe afzet in de partnerlanden ondervindt de concurrentie van o.a. de in die landen geproduceerde kaas, waarvan de prijzen nog niet geheel of volledig zijn aangepast aan de verhoogde richtprijs voor de melk.

Niettemin rekent men ermee dat in Duitsland de prijzen nu wel over vrijwel het gehele gebied van de Bondsrepubliek zullen worden opgetrokken. Er bestaat een mogelijkheid een kwantum kaas naar Polen uit te voeren.

Aanpassing

Voor de oude en belegen kaas gaat het proces van aanpassing van de prijzen door, zij het met de nodige weerstand bij kopers. De botermarkt is nog schoon. Inlevering van boter vindt niet plaats. De afzet naar derde landen op de verlaagde restituties vindt niet of nauwelijks plaats.

Voor mager melkpoeder staan de prijzen wat onder druk, mede door goedkope import uit Frankrijk. De officiële notering voor mager melkpoeder voor veevoeder werd met 2 cent verlaagd, evenals die van weipoeder: Vóor vol melkpoeder blijft de markt goed prijshoudend. In de week tot 9 mei liepen de afleveringen van melk door veehouders een fractie terug en waren daarmee 2% groter dan vorig jaar.

Produktiecijfers in tons (CBS): 3-9 mei kaas, volvet 6561, 40+ 2489, boter 4586; 4-10 mei 1980 kaas volvet 6070, + 8%, 40+ 2161, + 15%, boter 4056, +

Het Portugese parlement heeft een wetsontwerp aangenomen dat het bank- en verzekeringswezen heeft openstelt voor het particuliere initiatief. De militaire raad van de revolutie, die tot taak heeft de verworvenheden van de Anjerrevolutie te bewaken, moet het voorstel nu beoordelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.