+ Meer informatie

Kernoorlog is niet langer ondenkbaar

Deskundigen uit Navo op conferentie

3 minuten leestijd

GRONINGEN — Zowel de Verenigde Staten als de Sovjet-Unie zijn druk doende kernwapens te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden en die niet alleen maar dienen ter afschrikking. Een kernoorlog wordt daarmee denkbaar.

Dit zei gisteren de Amerikaanse schout bij nacht buiten dierst generaal La Rocque op een persconferentie bij de opening van de conferentie „Nucleaire oorlog in Europa", die gehouden wordt aan de rijksuniversiteit' te Groningen en zal duren tot en met vrijdag. Aan de conferentie nemen meer dan tweehonderd wetenschappers, hoge militairen, regeringsfunctionarissen en strategische deskundigen uit de Navolanden deel. .'

Afschrikken
Volgens La Rocque zijn de Navo en het Warschaupakt er in toenemende mate op uit hun conventionele macht te nucleariseren. Kernwapens hebben niet meer als eerste taak de andere kant af te sclwikken en van een aanval af te houden, maar zij worden bruikbaar gemaakt voor het slagveld. Naar zijn me~ ning wordt er in de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten druk gestudeerd op het zogenaamde eerste-gebruik van kernwapens. Men wil de andere partij een slag voor zijn en zo wezenlijk voordeel behalen. Het gevaar daarbij is echter, aldus La Rocque, dat een van de partijen de situatie verkeerd kan beoordelen met alle gevolgen van dien.

De Amerikaan verklaarde dat in militaire kring in Washington steeds meer gedacht wordt dat kernoorlog te voeren en te winnen is. Hij wees ook op de zogeheten presidentiële beschikking 59 van oud-president Carter. Daarin wordt gesteld dat kernwapens in de eerste plaats gericht zulien worden op militaire doelen, met andere woorden uitschakeling van militaire doelen alleen — dus kernoorlog — is mogelijk. Verder wees hij op de ontwikkeling van een typisch slagveldwapen als de neutronenbom.

La Rocque is van mening dat de huidige Amerikaanse regering niet meer gelooft in politieke oplossingen. De mi-, litairen hebben de overhand gekregen in Washington. Hij gelooft dan ook niét dat toekomstige ontwapeningsbesprekingen succesvol zullen zijn.

De conferentie in Groningen wordt georganiseerd door het Amerikaanse centre for defense information, waarvan La Rocque het hoofd is, en door het polemologisch instituut van de Groningse universiteit, De conferentie zal praten over de mogelijkheid van een kernoorlog in Europa en de eventuele gevolgen daarvan. Dr. Hylke Tromp, het hoofd van het polemologisch instituut, benadrukte het open karakter van de conferentie. Zij wil alleen feiten en informatie geven op basis waarvan het publiek conclusies kan trekken. Het is niet de bedoeling dat de conferentie aanbevelingen zal doen. Het is ook geen conferentie, aldus Tromp, die gericht is tegen de produktie en plaatsing van nieuwe middellange afstandsraketten in Europa. LISSE Gedurende enkele dagen zolaanse minister van Buitenlandse minister van zaken, dr. J. A. Zambrano Velasco. De bewindsman bracht gisterochtend, vergezeld door o.a. mevr. Van der Kladuw een bezoek aan de Keukenhof in Lisse. Op de fot zien we hoe de minister en zijn echtgenote temidden van de Hollandse lenteweelde worden gekiekt door hun dochter Maria Isabel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.