+ Meer informatie

Economie van Zimbabwe na eenjaar nog niet gezond

Onafhankelijke staat aangewezen op andere landen

4 minuten leestijd

SALISBURY — Zom!)abwe viert vandaag de verjaardag van een jaar onaflankelijkheid onzer een !wart meerderheidsbewind, naar dat ene jaar heeft Zim)abwe slechts een kleine stap lichterbij economische inafhankelijkheid gebracht.

Hoewel Zimbabwe in principe een ijk land is, blijft het land afhankelijk •an buitenlandse ontwikkelingshulp, iet name van Zuid-Afrika, dat de bejngrijkste handelspartner is. In het erste jaar van onafhankelijkheid heeft e economie zich echter goed hersteld n het land zal in de toekomst voedsel aan exporteren naar andere zwarte landen in zuidelijk Afrika. Hoewel veel blanken Zimbabwe hebben verlaten, iz het toch niet die exodus geworden waarvoor men gevreesd had.

Vorig jaar, op zaterdag 19 april, keek de voormalige guerrillaleider Robert Moegabe trots naar de Zimbabwese vlag, die in het voetbalstadion van Salisbury werd gehesen als symbool van het einde van 90 jaar blank minderheidsbewind in de voormalige Britse kolonie Rhodesië,

Aan de andere kant van de stad zaten toen spmberei blanken bijeen in het Chalet hotel om zich te beraden over hun toekomst na zeven jaar de guerrilla-beweging te hebben bevochten. Volgens de aanhangers van de voormalige blanke premier lan Smith was Moegabe een „marxistische terrorist", die de blanken hun land, huizen, banen en bankrekeiiingen zou afnemen. De economie zou instorten en de meer dan 200.000 blanken zouden het land moeten ontvluchten.

Emigrantenrecord

Ook werd gevreesd voor een burgeroorlog tussen de guerrilla-bewegingen onderling: de Zanu van Moegabe, van wie de meeste aanhangers uit de Shonastam afkomstig zijn, en de Zapu van Joshua Nkomo, die steunt op de veel kleinere Matabele-stam. bruggen en scholen gebouwd, spoorwegen aangelegd en tenminste 144 van de 247 ziekenhuizen en klinieken, die tijdens de oorlog werden gesloten, zijn weer open.

Een record aantal van 17.240 mensen, meest blanken, heeft Zimbabwe in 1980 verlaten, maar 6.407 immigranten kwamen het land binnen vorig jaar. De 36.000 guerrilla-strijders zijn voor het grootste deel ontwapend en geïntegreerd in het nationale leger en de wederopbouw van het land begonnen.

„Ons gehele volk heeft, ongeacht de raciale verschillen, aanvaard met elkaar samen te leven als Zimbabwezen, verenigd in het streven om ons mooie land weer op te bouwen en te ontwikkelen", aldus president Canaan Banana.

Regeringsfunctionarissen menen dat, om de economie van Zimbabwe weer geheel gezond te maken, een bedrag nodig is van bijna 15 miljard gulden. Vorige maand kreeg Zimbabwe op de speciale donorenconferentie hulp toegezegd voor een bedrag van 4,4 miljard gulden, voor het grootste deel afkomstig van westerse landen.

Grote tekorten

Doordat de mensen in Zimbabwe meer geld kunnen besteden is er een te\/ïiffi/>n milinrrl nn/lio ^°^ ontstaan aan boter, kaas en vlees. V Ijjuen inujuru nuuig ^ioot de hogere Ipnen zijn enkele fabri

De export van mineralen, katoen, tabak, mais, suiker en andere goederen is toegenomen van 2,4 miljard gulden in 1979 (het laatste jaar van de oorlog) tot 3,5 miljard nu.

Meer dan een miljoen vluchtelingen van de oorlog hebben zich opnieuw gevestigd en zo'n 2.000 zwarte boeren hebben bouwland aangekocht, dat eens het bezit was van blanken. Er worden kanten over de kop gegaan en is het inflatiepercentage al ver uitgestegen boven de 15 procent van vorig jaar.

Deze realiteit dwingt Moegabe ertoe zich voorzichtig op te stellen ten aanzien van Zuid-Afrika en dwingt hem terughoudend te staan tegenover een olie-boycot van Zuid-Afrika, zoals die wordt voorgestaan door andere zwarte staten.

Drieëntwintig extremisten in twaalf gevangenissen in West-Duitsland en West-Berlijn hebben donderdag besloten hun hongerstaking te beëindigen. Ze hopen dat er als gevolg van de tussenkomst van Amnesty International een einde komt aan hun eenzame opsluiting en dat ze in groepjes zullen worden ondergebracht. Dat staat in een verklaring die in Hamburg door een van hun advocaten. Peter Tode, is bekendgemaakt.

Het einde van hun actie betekent niet, aldus de verklaring, dat zij hun doel, het vernietigen van de staat, opgeven.

Alleen Karl Heinz Dellwo en Heinz Herlitz zetten hun hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden waaronder zij gevangen zitten voort.

Güntherbang

De minister van justitie van de Westduitse deelstaat Hessen, Herbert Günther, gelooft dat het beëindigen van de hongerstaking door de RAF-gevangenen het gevaar van nieuwe terroristische acties niet heeft verminderd. „Ik ben er niet zeker van, zo zei hij, dat dit een teken van ontspanning vormt". Günther voegde eraan toe dat hij met zijn medewerkers had geprobeerd de RAF-gevangenen „de absurditeit van hun actie" duidelijk te maken, maar dit heeft ongelukkig genoeg in één geval niet geholpen. „Ik vrees dat dit het vertrekpunt kan zijn van nieui]^ acties."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.