+ Meer informatie

„Verklaring Glaspie strijdig met telegram"

Geen waarschuwing ambassadrice aan Saddam

2 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) — De inhoud van een telegram dat de voormalige ambassadrice van de Verenigde Staten in Irak, April Glaspie, voor het begin van de Golfcrisis naar Washington stuurde is strijdig met haar verklaring voor het congres waarin ze zei dat ze de Iraakse leider Saddam Hoessein nadrukkelijk had gewaarschuwd Koeweit niet binnen te vallen.

Dit heeft de Amerikaanse senator Claiborne Peil gisteren gezegd in een brief aan de minister van buitenlandse, zaken James Baker.

Peil, die voorzitter is van de senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, zei dat het telegram wees op een verzoenende houding van de ambassadrice tijdens een ontmoeting met de Iraakse leider aan de vooravond van de Iraakse inval in Koeweit op 2 augustus.

Vriendschap

Op 20 maart zei Glaspie voor een commissie van het congres dat ze Saddam Hoessein onmiskenbaar te verstaan had gegeven dat de VS geen geweld in de Golf toestonden en dat elk geschil met Koeweit op vreedzame wijze opgelost moest worden. Peil zei echter dat de titel van Glaspies telegrafische verslag van de ontmoeting -„Saddams boodschap van vriendschap aan president Bush"- de strekking van het document weergeeft. Volgens Peil maakt Glaspie in haar telegram nergens melding van een duidelijke waarschuwing aan Saddam Hoessein.

De ontmoeting tussen Glaspie en Saddam Hoessein was het laatste contact tussen de VS en Irak voor de Iraakse invasie in Koeweit. Volgens sommigen was Glaspie mogelijk te mild in haar houding tegenover Saddam Hoessein en zag de Iraakse leider hierin een teken dat de VS het emiraat niet zouden beschermen als Irak het zou binnenvallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.