+ Meer informatie

Rellen na dood van IRA-lid McCreesh

Met benzinebommen bestookt

2 minuten leestijd

BELFAST — De Noordierse hongerstaker Raymond McCreesh is woensdagnacht in de Maze-gevangenis bij Belfast overleden. McCreesh is het derde IRA-kid dat na een hongerstaking overlijdt. Hij begon zijn actie 61 dagen geleden om van de Britse regering erkenning als politiek gevangene af te dwingen.

De 24-jarige McCreesh zat een gevangenisstraf van 14 jaar uit vanwege poging tot moord op Britse soldaten, illegaal wapenbezit en het lidmaatschap van het verboden Ierse Republikeinse leger (IRA).

Kort na het overlijden van McCreesh brak een golf van geweld uit in Noord-Ierland. De politie verklaarde dat groepjes jonge katholieken, van wie velen gemaskerd, auto's en vrachtwagens in brand staken of deze gebruikten om barricades op te werpen.

Het Britse leger en de leger en de Noordierse politie werden hevig bestookt met benzinebommen op verschillende plaatsen in West-Belfast, aldus een politiewoordvoerder.

De zwaarste gevechten vonden plaats bij de politie-legerbasis in de wijk New Bamsley, waar ruim 300 demonstranten de gebouwen belegerden. De gebouwen werden met meer dan 50 benzinebommen bekogeld en de politiemannen schoten met plastic kogels terug.

Het geweld was wijdverspreid en er waren nog geen officiële berichten over slachtoffers. Berichten uit de wijk New Lodge spraken echter over een meisje dat ernstig gewond raakte toen zij door een plastic kogel werd getroffen.

Wijken afgesloten
Zoals bij de dood van Sands en Hughes, werden nu ook de katholieken gemobiliseerd door vrouwen die op vuilnisbakken sloegen en op fluitjes bliezen. Duizenden Britse militairen in pantserwagens en politiemannen met kogelvrije vesten sloten grote gedeeltes van West-Belfast af om te voorkomen dat het geweld naar de protestantse wijken overslaat.

De toestand van Patrick o'Hara, een ander IRA-lid dat in hongerstaking is, was woensdagavond kritiek. Volgens de „Provisionele Sinn Fein", de politieke arm van de IRA, kan ook hij ieder moment sterven. Behalve O'Hara zijn er nog twee IRA-leden in hongerstaking. Dit zijn Joe McDonnel en Brendan McLaughin, die de plaats hebben ingenomen van Sands en Hughes.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.