+ Meer informatie

Engelse stijl toonaangevend voor meubels en interieurs

Nieuwtjes, tips en trends op het gebied van wonen, koken, mode, handwerken, doe-het-zelf, tuinieren en andere hobby's

4 minuten leestijd

In Groot-Brittannië heeft men door de eeuwen heen een diep respect gekoesterd voorde interieurtradities van de adellijke landhuizen. „Traditioneel en behoudend" werd dat vaak schamper genoemd. Maar al met al zijn deze interieurs nu toch voor bijna heel meubelminnend Europa hèt grote voorbeeld geworden.

Met name de prachtige, gloedvolle mahoniehouten meubelen uit de 19e eeuw (de Engelse "gouden eeuw") mogen zich momenteel in een grote belangstelling verheugen. De invloed van een aantal markante meubel- en interieurontwerpers als Chippendale, Hepplewith en Sheraton was toen erg groot en is dat nog steeds, zowel in Engeland als aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Het zijn meubelen die met hun uitstraling van luxe en elegantie, uitstekende kwaliteit en geraffineerde stofcombinaties bij velen tot de verbeelding spreken.

Landhuisstijl
De Engelse manier van inrichten heeft iets dat niet gemakkelijk is te definiëren. Het is een sfeertje dat het midden houdt tussen knusse intimiteit en adellijke stijl en standing. Heel lang heeft op deze manier van inrichten in Nederland een taboe gerust. Het veronderstelt namelijk een meer dan gemiddelde welvaart en geld en macht liggen nu eenmaal moeilijk in ons land. Het is er wel, maar mag niet gezien worden.

Goede smaak is echter nooit uit de mode geweest en gevoel voor stijl kan ontwikkeld worden. Loop eens wat vaker binnen bij een interieurspecialist (mooi woord voor woninginrichter) om te kijken hoe daar aparte, sfeervolle interieurs staan opgesteld en met welke eenvoudige middelen een smaakvol resultaat behaald kan worden.

Reprodukties
Kenmerk van de romantische, stijlvolle manier van wonen zijn meubelen uitgevoerd in note- of mahoniefineer, soms ook in kersehout of in lichte pasteltinten. Het zijn meestal stijlzuivere reprodukties van een aantal Engelse meubelstijlen, waaronder de al genoemde, maar ook van de Queen-Annestijl worden goede reprodukties gemaakt. Deze sobere, klassiek geinspireerde meubelen laten zich uitstekend combineren met geheel gestoffeerde (haard)fauteuils en twee- of meerzitsbanken.

Bankstellen zijn uit. De zitbank wordt nu gecombineerd met twee wat vorm betreft totaal verschillende fauteuils, die elk ook nog eens in een ander stofdessin uitgevoerd (kunnen) zijn. Leve de vrijheid! Opvallend bij sommige stoffen is, dat ze door een speciale behandeling zowel voor gordijnen als voor het stofferen van meubels geschikt zijn. Niets staat het sfeervol combineren dan ook nog in de weg.

(Te) bont
Unikleuren doen het goed in het romantische interieur, maar ruiten, strepen en bloempatronen gecombineerd met streepdessins en grote drukke bloemmotieven zijn verreweg favoriet. Er is niet echt sprake van het overheersen van een of meer kleuren. Alles is mogelijk.

Maar dan komt toch een heel typisch Nederlands trekje om de hoek kijken. Nederlanders zullen minder snel dan Engelsen of Amerikanen ertoe overgaan om in alle onderdelen van het interieur drukke patronen toe te passen. Wij vinden dat toch te bont. Drukke dessins in bekleding en gordijnen combineren we het liefst met een onopvallende vloerbedekking. Een mooi, in visgraat gelegd parket, voorzien van enkele fraaie karpetten of oosterse tapijten, past heel goed bij het "decoratieve wonen".

De toenemende belangstelling voor milieubewust wonen heeft ervoor gezorgd dat kokos en sisal (weer) populair aan het worden zijn. Want net als katoen en wol kunnen ze in heel fraaie dessins en kleurstellingen worden geleverd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.