+ Meer informatie

Nog geen uitzicht op einde stakingen

Stakers duperen sociaal zwakkeren

2 minuten leestijd

Aan de vooravond van de vannacht ondernomen pogingen om een einde te maken aan de tramstaking in Den Haag, heeft mmister Wiegel nog eens nadrukkelijk laten weten, dat het rijk niet aan de door de staking ontstane tekorten zal bijdragen. Dat betekent dat Rotterdam, waar de staking voor de deur staat, elke dag 150.000 gulden zal moeten bijpassen.

Vrijdagavond, en dat heeft tot laat in de nacht geduurd, is er overleg geweest tussen de vakbonden en het gemeentebestuur van Den Haag. Het is niet bekend of het gesprek een oplossing dichterbij heeft gebracht. Dit wordt steeds noodzakelijker. „Er doen zich steeds meer maatschappelijke en menselijke vervoersproblemen voor", aldus een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

Noodverband
De directie van de HTM zal de vervoersbonden op korte termijn voorstellen op bepaalde routes in Den Haag (naar ziekenhuizen bijvoorbeeld) alternatief vervoer mogelijk te maken door inschakeling van touringcars. Volgens wethouder Niqvist moeten de sociaal zwakkeren worden geholpen, want zij worden het zwaarst getroffen door de staking. De stakers hebben overigens zelf reeds laten weten, dat zij de staking met name betreuren voor deze bevolkingsgroep. De wethouder verwacht dan ook niet dat de vervoersbonden tegen het plan bezwaren zullen hebben.

Rotterdam
De gemeente Rotterdam is niet van plan een kort geding aan te spannen, omdat ze sympathiek tegenover de actie staat. Dinsdag vindt op het stadhuis in Rotterdam overleg plaats tussen de RET, B en W en de bonden over de dan ontstane situatie.

Zoals B en W van Rotterdam al vreesden heeft minister Wiegel vrijdagmiddag laten weten dat de financiële consequenties van de acties bij het openbaar vervoer niet door het rijk zullen worden vergoed.

Het openbaar vervoer in Rotterdam kost dagelijks zo'n half miljoen gulden. Een deel hiervan wordt gedekt door de verkoop van plaatsbewijzen. Dit bedrag zal de RET nu dus dagelijkt tekortkomen, als het personeel vanaf vandaag gratis gaat vervoeren.

Oplossing
Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf heeft vanochtend alle stempelautomaten in trams, bussen en metrostations dichtgeplakt. Passagiers, die het niet met de actie eens zijn en uit principiële overwegingen wel willen betalen, kunnen hun strippenkaart bij de bestuurder af laten stempelen.

De verkopers van strippenkaarten en RET-abonnementen, voornamelijk sigarenwinkeliers, verwachten schade te zullen ondervinden van de actie. „Er zijn nu al klanten die geen weekabonnement kopen. Ook de verkoop van strippenkaarten is beduidend minder", zo zei een bestuurslid van de Nederlandse' Sigarenwinkeliersorganisatie vrijdag. De voorverkoopadressen ontvangen twintig cent voor elke strippenkaart. Van de abonnementen krijgen de winkeliers vijf procent. De sigarenwinkeliers overwegen vooralsnog niet te protesteren, omdat zij de actie van de RET-ers niet in de wielen willen rijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.