+ Meer informatie

Nationale defensie kwestie van groot belang voor kandidaten

4 minuten leestijd

PARIJS — Het Atlantisch Bondgenootschap, de opbouw van de kernmacht en het lot van de neutrolehbom, maar ook de interventiemacht en het vraagstuk van de militaire dienst: de vier ,,grote" kandidaten bij de presidentsverkiezingen van zondag hebben hun uitgesproken denkbeelden op het gebied van de nationale defensie.

Het is een domein waarvan elk van hen het belang in de komende zeven jaar onderstreept. President Valery Giscard d' Estaing, krachtens de grondwet opperbevelhebber van de strijdkrachten, heeft bij herhaling ,,De machtspositie" benadrukt van Frankrijk, ,,derde wereldmogendheid" op dat gebied. Via de televisie kon het Franse publiek meer dan eens kennis maken met de tactische luchtstrijdkrachten en de strategische eenheden op de kernonderzeeboten, waarvan een zesde, "de onoverwinlijke" genaamd, thans in aanbouw is. Voorts zag men de verschillende onderdelen en de missies van de „afschrikkingsmacht".

Het staatshoofd maakte de voortzetting bekend van de studie van de neutronenbom. Hij zei verder dat Frankrijk, ofschoon gedeeltelijk actief lid van de NAVO, geen deel zal uitmaken van het miitair geintegreerde opperbevel daarvan.

Vervaardiging van nieuwe kernraketten met veelvoudige ladingen staan voor 1985 op het programma. De militaire begroting bereikte 3,3 procent van het bruto nationaal produkt, BNP, en zal geleidelijk verhoogd worden. De troepen voor actie in het buitenland hebben in de afgelopen ambtsperiode verscheidene operaties, vooral in Afrika, uitgevoerd. De militaire, zogeheten "nationale" dienst blijft voor hem 12 maanden.

De gaullist Jacques Chirac verwerpt echter "de achterstand die in de afgelopen zeven jaar op hel gebied van de strategische bewapening" is opgelopen. Hij wenst een versterking van de nationale defensie-inspanning van de "nucleaire afschrikkingsmacht, omdat alleen die in staat is de vrede te bewaren".

Noch de socialist Francois Mitterrand noch de communist Georges Marchais komt terug van het bestaan van de kernmacht, maar Marchais wenst dat het operationele peil daarvan verbonden wordt met de resultaten van de ontwapeningsinspanningen. Chirac verwerpt dit. Hij vindt dat Frankrijk "autonoom heeft te beslissen". Chirac vindt dat Frankrijk tegen het jaar 2000 voor zijn strategische oceaanmacht 12 tot 15 onderzeeboten moet hebben. Mitterrand zou willen dat er nog twee kernonderzeeboten aan de vloot worden toegevoegd terwijl Marchais de huidige omvang wel voldoende vindt.

Categorisch verzet

De communistische kandidaat verzet zich categorisch tegen vervaardiging van de neutronenbom evertals tegen het stationeren van Kruis- of Pershingraketten van de NAVO in Europa. Mitterrand heeft zich nog niet in het openbaar uitgesproken over de neutronenbom. Hij eist dat Moskou zijn SS-20-raketten terugtrekt die op Europa gericht zijn. Een dialoog met de Russen mag niet uitdraaien op een moratorium op de plaatsing van nieuwe raketten. Dat zou betekenen dat de SS-20-raketten zouden kunnen blijven staan. En wat hij wil is dat zij verdwijnen. Chirac is vooralsnog niet voor het maken van de neutronenbom.

Militaire dienst

Wat de militaire dienst betreft hebben Marchais, Mitterrand en Chirac zich uitgesproken voor handhaving van de termijn van 12 maanden. Zij willen de dienst echter democratiseren. Tenslotte is er het vraagstuk van de Franse interventiemacht. Marchais vraagt zich af welke betekenis haar missies en de ,,rol van politie-agent" in Afrika en de Indische Oceaan hebben.

Mitterrand is tegen een buitensporige versterking van die macht die niet in overeenstemming zou zijn met de oogmerken van de buitenlandse politiek jegens de derde wereld. Chirac legt de nadruk op de noodzakelijke uitbreiding van de logistieke middelen. Hij wil de defensie-akkoorden die met bepaalde Afrikaanse landen gesloten zijn, handhaven.

Ook Frankrijks ambitieuze kernprogramma, waaronder de boiiw van een reeks nieuwe kerncentrales, is in het geding bij de Franse presidentsverkiezing.

President Valery Giscard d'Estaing gebruikt zijn kernenergiebeleid om te pogen de energiecrisis thuis te verslaan en miljarden guldens voor de door een recessie getroffen economie te verdienen door verkopen in het buitenland.

Mitterand: „Buitensporig"

Hij heeft beloofd als hij herkozen wordt, nieuwe kerncentrales te bouwen, waarmee hij, naar hij zegt, Frankrijks onafhankelijkheid als industriemogendheid wil waarborgen. Maar de socialistische leider Frangois Mitterrand, de naaste uitdager van Giscard, heeft beloofd bij verkiezing het gehele burgerkernprogramma te herzien dat door hem als „buitensporig, zelfs gevaarlijk" gekenschets wordt. Hij beloofde ook op te houden met de omstreden verkoop van kernuitrusting en brandstof aan Irak en andere landen in oorlogsgebieden.

Mitterrand zegt dat hij bij enkele van de enorme investeringen in het kernenergieprogramma wil gebruiken voor energiebesparende projecten en het zoeken naar nieuwe bronnen voor energie. Hij legt speciale nadruk op het doen herleven van de kolenindustrie, Frankrijks traditionele bron van energie tot het 20 jaar geleden op olie overschakelde.

Steun Marchais

,,Charbonnages de France", de door de Franse staat gedreven kolenmaatschappij, werkt al aan modernisering van de mijnen. Enkele van de kolenmijnen bevinden zich in de buurt van Franksrijks 1.200 megawatt super-Phoenix snelle kweekreactor die de voltooiing nadert. President Giscard maakt het zeven miljard gulden-project in Creys-Malville, in het Rhônedal, tot het paradepaard van zijn kernenergiepolitiek.

Giscard wil investeringen zonder weerga, die de Franse afhankelijkheid van ingevoerde olie tot eenderde van de behoeften tegen 1990 teruggebracht moet hebben in vergelijking met de tweederden vijf jaar geleden. Hij heeft de steun van de communistische leider Georges Marchais die hem op vrijwel elk ander gebied bestrijdt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.