+ Meer informatie

Kazerne van Kroaten aan flarden geschoten

Twaalf doden in grensplaats Erdut

2 minuten leestijd

DEN HAAG/BELGRADO (ANP/RTR/AFP/DPA) - Het geweld tussen Kroaten en Serviërs in Kroatië heeft gisteren met vijftien doden op een dag een nieuw bloedig hoogtepunt bereikt sinds het begin van de strijd drie maanden geleden. Er vielen alleen al twaalf doden en dertig gewonden doordat tanks van het federale leger aan de grens tussen Servië en Kroatië het vuur openden op Kroatische stellingen.

De leden van de Kroatische militie werden in hun slaap verrast door het tankvuur op hun provisorisch als kazerne ingerichte recreatiecentrum voor kinderen, zo werd vernomen van getuigen. „Het was een ramp. De hemel lichtte zo helder op, dat je erbij kon lezen", zei de Kroatische poUtieman Josip Kremenje in de plaats Erdut, met 2000 inwoners, ongeveer 120 kilometer ten westen van Belgrado.

Bijna een etmaal na de beschieting smeulden de resten van het kindercentrum aan de rand van Erdut nog.

Het gebouw kreeg zeker drie voltreffers en zes miUtieleden waren bij het inslaan van de eerste projectielen op slag dood. De tanks konden met dodelijke nauwkeurigheid op de kazerne richten, maar troffen ook drie huizen twee kilometer verder op. Het leger, waarvan de meeste officieren Serviërs zijn, zei dat het, voordat het het vuur opende in het dorp, was aangevallen door de Kroatische militie. Kroaten zeiden dat het leger met schieten begon.

Duitsland, Frankrijk en Luxemburg hebben Nederland als voorzitter van de EG gevraagd om voor het beraad van komende maandag in Brussel naast de Joegoslavische premier, Ante Markovic, en zijn minister van buitenlandse zaken ook het Joegoslavische staatspresidium uit te nodigen. Een van de hoofdpunten in het overleg van de EG-ministers van buitenlandse zaken wordt de vraag of de EG-waarnemers behalve in Slovenië ook in Kroatië moeten gaan controleren.

Kroatië drong gisteren zelf al aan op het zenden van Europese waarnemers om verdere escalatie van de strijd tussen de Servische nationalisten, de Kroatische politie en mihtie en het schijnbaar als buffer optredende federale leger te voorkomen. Maar het Kroatische blad "Vjesnik", dat fungeert als spreekbuis van de Kroatische regering, zei tevens te verwachten dat Servië en het federale leger zich tegen zo'n plan zullen verzetten.

De Joegoslavische centrale bank besloot gisteren om de twee 'afvallige' republieken als straf nog langer uit te sluiten van de geldmarkt. Die maatregel zal het vinden van een politieke oplossing voor de crisis zeker niet bevorderen.

Slovenië trok zich gisteren terug uit de federale Hoge Raad, zo berichtte het officiële Joegoslavische persbureau Tanjug. De stap van Slovenië is strijdig met het akkoord van Brioni, waarin Slovenië en Kroatië beloofden gedurende de onderhandelingsperiode van drie maanden deel uit te zullen blijven maken van de verschillende federale organen. EEN VERTROUWD ADRES VOOR UW TUINMEUBELEN 'Jaap'-I(goyS VTUINDORP/

AALSMEER Aalsmeerderweg 436 Tel. 02977-29411 ALKMAAR Noorderkade 27 Tel. 072-126171 LISSE Heereweg 350 Tel, 02521-19037

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.