+ Meer informatie

Schaefer: man van uitersten

3 minuten leestijd

Oud-staatssecretaris en oudPvdA-kamerlid Schaefer heeft weer eens alle schijnwerpers op zich gericht. Zijn suggestie om te komen tot een nieuwe progressieve beweging buiten de bestaande politieke partijen heeft de linkervleugel van politiek Nederland in beweging gebracht.

Een groot succes zal het initiatief waarschijnlijk niet worden, want de echte partijbonzen zetten zich liever in voor de vernieuwing van hun eigen partij dan voor een vage beweging die politiek gezien niet te plaatsen valt. Ongetwijfeld is de analyse van Schaefer juist als hij zegt dat politieke partijen heel veel aan hun eigen gewin denken, maar daarmee is nog niet gezegd dat er binnen die politieke partijen veel aanhang is voor een dergelijke beweging.

Jan Schaefer was reeds op jonge leeftijd lid van de Tweede Kamer, namelijk toen hij 31 jaar was. Een knappe prestatie, zeker voor iemand die na de lagere school de lts volgde. Hij ontpopte zich als een doener, die altijd goed was voor uitspraken waarbij geen woord Frans zat.

Twee jaar nadat hij in de Kamer kwam, vroeg PvdA-leider Den Uyl hem dan ook als staatssecretaris van volkshuisvesting onder minister Gruyters (D66). Ook toen deed Schaefer van zich spreken.

Na de val van het kabinet-Den Uyl ging Schaefer in de plaatselijke politiek. In 's lands hoofdstad werd hij lijsttrekker voor de PvdA en daarna wethouder. Zijn corpulentie, vrijgevochten uiterlijk en platte wijze van formuleren spraken tot de verbeelding. Deze eigenschappen wekten bij zijn politieke tegenstanders juist een tegengestelde reactie op, namelijk afkeer. De oordelen over de wijze waarop hij de volkshuisvesting in Amsterdam heeft begeleid, lopen dan ook sterk uiteen.

In 1986 betrad Schaefer opnieuw het Binnenhof. Met stropdas, zo concludeerden sommigen verwonderd. Hij leek vernieuwd, zou onder leiding van Kok zakelijker opereren, maar kon toch maar moeizaam meekomen met de nieuwe lijn van de PvdA.

Minderheden

Eigenlijk liet Schaefer niet veel van zich horen. Hij was voorzitter van de vaste kamercommissie van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening en hield zich bezig met het midden- en kleinbedrijf. Geruisloos verdween hij uiteindelijk ook weer uit de Kamer. Om gezondheidsredenen, werd gemeld. Dat zal waar wezen, maar velen hebben erbij gedacht dat hij de koers van de partij en fractie niet helemaal kon volgen.

Die kritiek heeft zich nu gebaand in de suggestie om te komen tot een nieuwe progressieve beweging. Een gewaagd initiatief, want als het niet lukt, daalt de bijbehorende schande neer op zijn hoofd.

Nadat Schaefer uit de Kamer is gegaan, heeft minister Dales, eigenlijk een zelfde type als Schaefer, hoewel begaafder, hem gestrikt als coördinator van de sociale vernieuwing. Ook in die functie heeft Schaefer al eens proefballonnetjes opgelaten, die even snel weer werden doorgeprikt.

De voorliefde van Schaefer voor de motorcross is bekend, sinds kort weten we dat hij zich ook met succes heeft ingezet voor het stimuleren van voetbal door Molukkers. Schaefer heeft bijzondere aandacht voor minderheden. Dat blijkt ook uit zijn lidmaatschap van een organisatie die zich inzet voor de verbetering van het lot van Russische joden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.