+ Meer informatie

Kan iemand winnen?

1 minuut leestijd

Wachtmeister wist het voor elkaar te krijgen dat de partij eind mei 11,7 procent scoorde in de opiniepeilingen. Inmiddels is de aanhang geslonken naar 6,8 procent, wat in ieder geval genoeg is om de traditionele burgerpartijen zenuwachtig te maken.

Het liefst regeren deze partijen -conservatieven, liberalen, boeren en christen-democraten- zonder de Nieuwe Democraten, die door de sociaal-democraten voor fascisten zijn uitgemaakt. Maar de paar zetels van de grillige Wachtmeister konden de oi)positiepartijen nog wel eens nodig hebben om na de verkiezingen een meerderheid in hef pariement te vormen.

De burgerpartijen zint dit niet. Zij komen dan voor de keus te staan om te regeren met de rechts-radicale Wachtmeister of met de vermoeide sociaal-democraten om toch te komen tot een meerderheid in het parlement.

Ingmar Lindmarker: „Iedereen vraagt wie de verkiezingen zal winner-.. Je kunt beter vragen: „Kan iemand de verkiezingen winnen?" Als je een coalitieregering krijgt, zal dat waarschijnlijk geen sterke worden. Een ding staat echter nu al vast: met de hegemonie van de sociaal-democraten in Zweden is het ge daan". ^

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.