+ Meer informatie

Ramp als Tsjemobil hier bijna uitgesloten

Rapporten stuurgroep naar regering

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Een kernramp zoals die zich in april 1986 voordeed in het Russische Tsjernobil, is in ons land „zeer onwaarschijnlijk". De kerncentrales In ons land hebben velllgheldselgenschappen die de Russische centrale niet bezat. Het ongeval in Tsjernobil is veroorzaakt door menselijk falen. Dat neemt niet weg dat in de Nederlandse kerncentrales, die staan in Borssele en Dodewaard, het een en ander verbeterd kan worden aan de veiligheid.

Tot deze conclusies komt de Stuurgroep herbezinning kernenergie, die gisteren een eerste reeks rapporten zond aan de regering. Op grond van deze studies- en een nog te verschijnen reeks over effecten en aanpak bij ongevallen, zal het kabinet uiterlijk begin volgend jaar beslissen of er nieuwe kerncentrales gebouwd mogen worden.

Bewuste fouten

Zoals bekend hadden regering en parlement in principe besloten tot de nieuwbouw van twee centrales (die in de tweede helft van de jaren negentig in gebruik genomen moesten worden), maar na de kernramp in Tsjernobil schortte de regering dit besluit op. Eerst moest er duidelijkheid komen over de oorzaak van de ramp in de Russische centrale en moest de veiligheid van de bestaande en de nieuw te bouwen centrales vaststaan.

De oorzaak van het ongeval in de Russische centrale is volgens de stuurgroep een opmerkelijk aantal bewuste menselijke fouten en opzettelijke schending van de bedrijfsregels. Deze fouten zijn in Nederlandse kerncentrales, aldus de Kernfysische dienst, „uitermate onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk".

Daarbij komt dat het type kerncentrale dat, in Tsjernobil staat, bij ernstige storingen zichzelf niet afremt. Westerse kerncentrales hebben wel een dergelijk veiligheidssysteem.

Verbeteringen

Toch kan er in Borssele en Dodewaard een aantal verbeteringen worden aangebracht. Die betreffen in de. eerste plaats het realiseren van betere noodprocedures. Bovendien moet er meer gebeuren om het personeel van de kerncentrales op de hoogte te houden van allerlei nieuwe ontwikkelingen.

Een Duitse organisatie heeft het gedrag onderzocht van het gasdichte gebouw dat de reactoren in Borssele en Dodewaard omgeeft. De veiligheidssystemen bezitten voldoende veiligheidsmarges, zo luidt de conclu

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.