+ Meer informatie

Groeizaam weer speelt Westland Berkel parten

Bloemenveiling wil meer verkooppunten

2 minuten leestijd

NAALDWIJK — De sierteeltsector heeft te kampen met lagere prijzen, omdat het aanbod van bloemen en planten door het zeer groeizame weer in 1989 sneller is toegenomen dan het verbruik. De laatste paar weken trekken de prijzen echter weer aan. Ze zullen volgens de voorzitter van Westland Berkel Bloemenveilingen, A. J. van Marrewijk, niet naar een hoog niveau stijgen.

Van Marrewijk sprak deze verwachting gisteren uit bij de presentatie van de jaarverslagen over 1989 van de bloemenveilingen Westland en Berkel, die vorige maand besloten om per 1991 te fuseren.

De voorzitter van het overkoepelende bestuur ziet echter goede mogelijkheden om de rendementen op de kwekersbedrijven te verbeteren. „Als de kwekers de concurrentie vol willen blijven houden, dan moeten zij streven naar een verlaging van hun bedrijfskosten. Veelal is de wijze van produceren nog niet optimaal en bovendien levert het streven naar efficiëntie veel meer geld op dan het zoeken naar manieren om de prijs te verhogen", aldus Van Marrewijk.

Maar ook aan de kant van de prijs vorming valt volgens de bestuursvoorzitter nog het een en ander te doen. „Wij moeten zoeken naar meer verkooppunten over heel de wereld, want dan kan er meer worden afgezet. Hiervoor moeten we een structuur ontwikkelen. Ook kunnen we de vraag vergroten door het aanbieden van een nog gevarieerder aanbod van bloemen en planten. Daarom is meer aandacht voor veredelingnodig". De besturen van de bloemenveilingen wezen er gisteren op dat de centrumfunctie van het Zuidhollandse tuinbouwgebied behouden moet blijven en dat verplaatsing van een deel van de sierteelt naar andere delen van het land de positie van de sector verzwakt. Als een van de mogelijkheden voor de uitbreiding van het tuinbouwareaal in Zuid-Holland wordt akkerbouwgrond gezien. Sierteeltmarkt

Bloemenveiling Westland zag vorig jaar de omzet met 3,7 procent stijgen tot 1,5 miljard gulden. Overigens was een groei van 7,7 procent verwacht, maar door vooral de lagere prijzen werd dit niet gehaald. Voor dit jaar wordt uitgegaan van een omzetgroei van 7 procent. Veiling Berkel zag de omzet stijgen met 5,9 procent tot 230 miljoen gulden.

Bloemenveiling Westland, na Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer de tweede grootste ter wereld, voert jaarlijks zo'n 80 procent van de totale aanvoer op de veiling uit. De totale bloemen- en plantenexport door Nederlandée bloemenveilingen bedroeg vorig jaar 4,9 miljard gulden. Nederland bepaalt daarmee ongeveer 60 procent van de internationale sierteeltmarkt. De rol van Bloemenveiling Westland op die markt wordt ingeschat op circa 20 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.