+ Meer informatie

Controle gelast op kerncentrales Japan

1 minuut leestijd

TOKIO — De 22 kerncentrales in Japan moeten op hun veiligheid worden gecontroleerd. Dit heeft de minister voor internationale handel en industrie, Rokusuke Tanaka, maandag gelast naar aanleiding van de ontdekking dat de zeebodem bij de Japanse kerncentrale in Tsoeroega in sterke mate radioactief besmet is.

Deze centrale is sinds begin april buiten werking nadat een radioactief lek was geconstateerd. De zeebodem in het betrokken gebied, in Midden-Japan, bevat tienmaal zoveel cobalt-60 als normaal. Hetzelfde geldt voor de daar gevangen vis. In het departement Foe..ei is voorlopig de verkoop van vis verboden.

De bedrijfsleiding van de kerncentrale in Tsoeroega blijkt de lekkage meer dan 40 dagen geheim te hebben gehouden. Pas bij een routine-controle door regeringsinspecteurs kwam vorige week aan het licht dat bij de kerncentrale een potentieel gevaarlijke situatie bestond. „Dit mag nooit weer gebeuren", zei minister Tanaka.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.