+ Meer informatie

Dolfijnsoort in Noordzee terug van weggeweest

1 minuut leestijd

MIDDELBURG (ANP) - De tuimelaar, een dolfijnsoort die na de jaren '60 niet meer voorkwam In de Noordzee, is weer terug in dit gebied. Dat concluderen medewerkers van Rijkswaterstaat in Middelburg nadat zij voor het tweede achtereenvolgende jaar tuimelaars in de zuidelijke Noordzee hebben aangetroffen.

Rijkswaterstaat gaat regelmatig vanuit een vliegtuig na welke vogels en zeezoogdieren in het Nederlandse deel van de Noordzee leven. Tussen 1984 en 1990 zijn daarbij regelmatig bruinvissen, witsnuitdolfijnen en witflankdolfijnen waargenomen.

De tuimelaar, die tot de oorspronkelijke Nederlandse fauna behoort, werd echter op een enkel verdwaald exemplaar na nooit aangetroffen, hoewel deze soort tot in de jaren '60 regelmatig werd gezien.

De belangrijkste oorzaken voor het uitsterven van de tuimelaar in de Noordzee zijn volgens Rijkswaterstaat de vervuiling van het zeewater met pesticiden en de vermindering van de haringpopulatie geweest. In de ondiepere zeeƫn ten westen van Groot-Brittanniƫ en langs de Franse westkust kwam de soort nog wel voor.

In het voorjaar van 1990 werd echter weer een groep tuimelaars voor de Zeeuwse kust gezien en verschenen er twee exemplaren voor de Brouwersdam. Tijdens tellingen van Rijkswaterstaat werden op volle zee enkele tientallen exemplaren waargenomen, waarvan een groot deel met jongen. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat ook dit jaar weer tuimelaars in het Nederlands deel van de Noordzee voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.