+ Meer informatie

Taizé-"etappe" in Praag bezocht door 80.000 jongeren

1 minuut leestijd

PRAAG (EPD) - Ruim 80.000 jongeren hebben in Praag de Europese bijeenkomst van de oecumenische gemeenschap Taizé bijgewoond. De meeste deelnemers(sters) kwamen uit Polen: naar schatting 35.000. Voor de eerste maal waren er ook Russen en Russinnen. Zo'n 1500 waren uit de Sowjet-Unie naar Praag gereisd.

President Havel van Tsjechoslowakije zei in een boodschap aan de deelnemers dat „jullie gezamenlijk gebed een stimulans is voor alle mensen van goede wil en dat het ons vertrouwen in de solidariteit van de mensen versterkt. Dit vertrouwen hebben we nodig op de weg naar verzoening, een weg die ons moet leiden naar een Europa dat door vrije mensen wordt gevormd die met elkaar als broeders en zusters samenleven".

Vorig jaar hield de in Frankrijk gevestigde beweging haar eerste bijeenkomst in Oost-Europa. Toen kwamen ongeveer 50.000 jongeren naar Wroclaw in Polen.

Sinds de ineenstorting van de communistische regimes is de toeloop van Oosteuropese jongeren naar Taizé fors gestegen. In 1990 hebben zo"n 3000 Tsjechoslowaken het Oostfranse dorp bezocht. Voor hen is er een speciale wekelijkse busverbinding tussen Praag en Taizé gekomen.

De bijeenkomst in Praag was de twaalfde "etappe op de pelgrimsweg naar een wereldwijd vertrouwen"', zoals Taizé het zelf noemt. De oecumenische gemeenschap, die veertig jaar geleden door frère Roger Schutz werd opgericht, trekt per week 3000 a 4000 bezoekers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.