+ Meer informatie

Bonn zegt ja tegen vorming van EMU

"België en Italië moeten orde op zaken stellen"

3 minuten leestijd

BONN (DPA/AFP) - De Duitse regering staat achter de vorming van de Economische en Monetaire Unie (EMU) met elf landen, ondanks de hoge staatsschuld van Italië en België. Dit bleek gisteren na kabinetsoverleg in Bonn.

De regering-Kohl maant de twee landen, zonder ze met name te noemen, echter wel om financieel orde op zaken te stellen, op basis van het zogenoemde stabiliteitspact. Dat verplicht de EMU-landen ertoe op middellange termijn een sluitende begroting dan wel een begrotingsoverschot te hebben. Extra financiële steun ten gunste van zwakke lidstaten sluit Bonn om die reden uit.

Bundesbank

Centralebankpresident Tietmeyer woonde het kabinetsoverleg bij. De Bundesbank had zelf ook een kritisch advies opgesteld over de invoering van de euro in 1999. België en Italië worden daarin gemaand de staatsschuld via substantiële inspanningen te drukken. Zij moeten in de komende tien jaar een begrotingsoverschot hebben om de EMU-norm van 60 procent te halen, terwijl tot het jaar 2000 "duidelijke tekorten" worden voorzien. Tietmeyer zei later dat België en Italië "slechts voorwaardelijk" zijn geslaagd voor de EMU.

Volgens de bank hebben de EU-landen in het algemeen te laat gekozen voor schuldreductie. Na een scherpe stijging in de eerste helft van de jaren negentig is het gemiddelde in 1997 gezakt tot 72,1 procent, tegen 73 procent in 1996. Die situatie vindt de bank met het oog op de vergrijzing zorgwekkend. Alleen Denemarken, Finland, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië hebben in dit verband financieel hun zaakjes op orde. Nederland had vorig jaar een staatsschuld van 72,1 procent. Dit jaar moet dat naar 70 procent.

België en Italië "tekenen" beide voor een staatsschuld van meer dan 120 procent (van het bruto binnenlands product).

Om die reden figureerden zij ook al prominent in de EMU-rapporten die De Nederlandsche Bank (DNB) en het Europees Monetair Instituut (EMI) woensdag presenteerden. De Europese Commissie pleitte, op basis van eigen rapportage en de EMI-analyse, ook voor een EMU van elf.

Harde euro

Volgens de Duitse minister van financiën Waigel was de regering-Kohl unaniem in haar besluit. Hij betuigde zijn vertrouwen in een duurzaam harde euro. De voorwaarden zijn daarvoor aanwezig. Waigel voegde eraan toe dat het stabiliteitspact en een "absoluut onafhankelijke" Europese Centrale Bank de garantie zijn voor duurzaam gezonde overheidsfinanciën.

De EMU-kandidaten zouden moeten handelen alsof het pact al in werking is, aldus de bewindsman. Waigel pleit sinds kort voor snellere invoering van het pact, in plaats van in 1999. De EMU-kandidaten zouden daarbij hun begroting voor 1998 "zeer snel" aan elkaar moeten voorleggen en eventueel aanpassen. Vooral Italië en België zouden zich schriftelijk moeten vastleggen op schuldreductie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.