+ Meer informatie

Toen Bram jarig was

f^atkaaLtJQól^olc

11 minuten leestijd

Bram wordt wakker. Wat is ' er vandaag ook al weer? O ja, hij is jarig! Het is al licht, zal hij er al uit mogen? Frank en Bart je slapen nog. Nee, toch niet. Frank rekt zich uit en knippert met z'n ogen. Dan moet Bartje ook maar wakker worden. „Bart, Bart, ik ben jarig!" roept Bram. Frank springt al uit bed., Je weet lekker niet wat je van mij kpjgt", zegt hij geheimzinnig. Bartje is nu ook wakker. De deur gaat open en moeder kijkt om het hoekje.

„Goedemorgen jongens, allemaal al wakker?" zegt ze opgewekt. „Kom Frank en Bart. De jarige moet nog evenboven blijven!" Ja, zo gaat het altijd. Eerst moeten ze allemaal beneden zijn en dan mag de jarige komen. Alleen blijft Bram achter. O, hij is zo benieuwd wat hij krijgt! Geen horloge, maar toch iets heel moois, had moeder gezegd. Wat duurt het lang voor ze hem roepen! Wat zal hij van opa en oma krijgen? En van Paul? Paul mag tussen de middag ook bij hen eten, net als hij bij Paul, toen die dinsdag jarig was en...

„Bram, kom maar!" wordt er onderaan de trap geroepen, door Joke. In een wip is Bram beneden. „Daar hebben we de jarige!" zegt vader, als Bram de kamer inkomt. Eerst wordt hij door iedereen gefeliciteerd en ze moeten lachen, om de driejarige Heleen, die met een ernstig gezicht zegt: „Van hartelijk fegeciliteerd!" 't Is ook zó'n moeilijk woord! En dan komen de cadeautjes. „Alsjeblieft, Bram. Dit is van papa en van mij." zegt moeder en geeft een groot pak, met nog een pakje erop. Eerst het kleinste pakje maar openmaken, 't Voelt zacht... „O, mooi", zegt Bram en houdt een trui omhoog. Meestal krijgen ze er iets van kleren bij en moeder moet een beetje lachen. Ze weet wel, dat ze Bram hier niet zo blij mee maakt, 't andere cadeau zal hij wel mooier vinden! Een beetje zenuwachtig scheurt Bram het papier eraf. Frank, Bart en Heleen staan vlakbij hem en kijken nieuwsgierig wat eruit zal komen. „Oei, mooi, zeg!" roept Frank. Het is een garage. Bram zegt ook: „Mooi, zeg." Maar't klinkt niet zo opgetogen als van Frank. Is hij er dan niet blij mee? Hij denkt aan de garage die Paul heeft, die is heel anders. Daar staan allemaal autootjes op, die met een soort lift naar boven kunnen en de benzinepompen lijken ook echter dan deze.

Joke en Erica zeggen allebei tegelijk:,,Die heeft papa zelf gemaakt!" Trots dat zij dit alleen maar wisten. „En nou ons cadeau", zegt Erica ongeduldig, „'t Is van ons samen, want 't is heel duur!" Uit het pakje komt een tankauto, precies een echte. „Die hoort bij de garage," zegt Frank. „Ja, hè, hè, nogal vanzelf," zegt Bram, nèt of hij dat niet weet. Van Frank krijgt hij een doosje Legostenen, die hij juist nodig had en van Bartje en Heleen een boek. „Nou joh, je bent al DoorSj. van Duinen verwend op de vroege morgen," zegt vader. „En ben je er blij mee?" „Natuurlijk," zegt Bram en allemaal krijgen ze een kus van hem. Toch merken vader en moeder, dat hij niet zo uitbundig doet. Ze weten wel hoe het komt. Bram vergelijkt altijd alles met wat Paul heeft. Jammer is dat toch! Maar ze doen of ze het niet merken. „Nu eerst aankleden, de klok draait door, jongens!" zegt moeder, 't Is 's morgens altijd een hele drukte, voor vader en het vijftal de deur uit zijn....!

Frank en Bartje gaan met Joke en Erica naar school. Maar Bram gaat Paul ophalen. Hij had wel verwacht, dat Paul naar hem zou komen, nu hij jarig is. Als hij bij Pauls huis is, roept hij hard: „Paul! Paul!" De voordeur wordt opengedaan door Pauls moeder. „Goedemorgen, jarige!" begroet ze hem. „Van harte gefeliciteerd, Bram! Je zult wel denken, waar blijft Paul? Maar die ligt nog onder de wol. Hij is ziek." ,,Is Paul ziek?" zegt Bram teleurgesteld. „Ja, vannacht heeft hij een paar keer overgegeven. Vanmorgen . wilde hij zich flink houden en toch naar school gaan, maar 't ging niet. Hij slaapt nu weer. Hij vindt het zo erg, dat hij juist op jouw verjaardag ziek is. Ik moest vragen, of je vandaag toch even bij hem komt, hij wil graag het cadeautje geven." ,,Om vier uur komen er jongens spelen, maar 'k vraag wel, of ik vanavond even mag." „Goed Bram, 'k zal het tegen Paul zeggen. Een prettige dag verder, hoor!"

Alleen gaat Bram naar school. Jammer, zeg, dat Paul ziek is. Wie zal hij nu meenemen met trakteren? Dicky of Johan? Johan maar. want Dicky is pas met Gert meegeweest...

Het wordt een fijne dag. Van opa en oma krijgt hij een takelwagen om kapotte auto's op te halen en naar de garage te brengen. Van Johan krijgt hij een boek en van Dicicy viltstiften. Vader is al thuis als ze om vier uur uit school komen. En wat een verrassing, in plaats van spelletjes doen, gaan ze dia's lujken! Dia's, die Bram nog nooit gezien heeft, van tijgers, leeuwen en nog veel meer dieren, uit het Kruger wildpark in Zuid-Afrika. En vader kan er zo leuk bij vertellen, nèt of hij er zelf geweest is. „Van wie zijn die dia's," vraagt Bram. „Die heeft opa meegebraciit,*an oom Karel," zegt vader. Prachtig vinden de kinderen het. En ze vinden het jammer als vader zegt:, ,En dit is de laatste!"

Dan gaan ze eten. 't Is echt een feestifiaal, patat, augurken, worstjes, heerlijk! En daarna een potje ijs met slagroom. Vader moet wel vaak zeggen: „Jongens, nu rustig!" want die Dick is zo'n grappenmaker.

Na het eten brengt vader Dicky en Johan thuis met de auto. Frank en Bartje mogen meerijden, maar Bram zegt: „Ik ga even naar Paul, dat had hij gevraagd." Hij wil graag gauw thuis zijn, want als de afwas klaar is. Heleentje op bed ligt en vader terug is, gaan ze sjoelen. En dat is altijd zo leuk, als opa en oma ook meedoen! Pauls vader gaat juist weg, als Bram eraan komt. Hij feliciteert Bram en zegt: „Ga maar gauw naar binnen, Paul ligt al vol ongeduld op je te wachten!" Samen met Pauls moeder loopt Bram naar boven. Je kunt zien, dat Paul ziek is, hij' heeft zo'n kleur. Toch praat hij opgewekt en wil alles over Brams verjaardag weten. Bram vertelt over de dia's. „Jammer dat ik er niet bij was", zegt Paul. „Ik zal vragen of we ze nog zolang mogen houden, dan kan jij ze ook zien", belooft Bram.

Over z'n cadeautjes zegt hij niet zoveel. Als Paul vraagt hoe de garage eruit ziet, zégt hij: „O, leuk. M'n vader heeft hem zelf gemaakt". Pauls moeder hoort, dat het niet erg opgetogen klinkt, déarom zegt ze: „Ik vind het knap dat je vader dat allemaal kan, Bram. Daar heeft hij vast veel werk aan gehad". Bram knikt maar eens.

Dan zegt Paul: „Nu mijn cadeautjb!" Snel haait Bram het papier eraf. „Ooh, mooi zegl" Nu klinkt zijn stem wèl opgetogen. Het is een ' oplegger met autootjes erop. ' Bram die dol is op auto's vindt het prachtig. Als de auto van alle kanten bekeken is, doet Bram hem weer in het papier en zegt: „'k Ga nu naar huis, want we gaan sjoelen".

„'k Wou dat ik mee kon doen", zegt Paul verlangend. „We zullen hopen dat je gauw weer beter bent, jongen, en je weer met Bram kunt spelen", zegt z'n moeder. Als ze beneden zijn, zegt ze: ,'x Was zo'n teleurstelling, dat hij niet op je verjaardag kon komen, hij vindt het altijd zo gezellig bij jullie. Vanmiddag huilde hij en zei: „Ik zal al m'n cadeaus wel willen ruilen voor een broertje of zusje. Waarom heeft Bram nu drie zusjes en twee broertjes en ik geen één?" Hij begrijpt het niet, want hij bidt er elke dag om. Maar de Heere weet wat het beste voor ons is. Jij denkt misschien wel Bram, die Paul boft maar, dat hij zo verwend wordt. Maar jij hebt weer zoveel, wat Paul moet missen. Probeer daarom nooit jaloers op Paul te zijn, jongen. Ik denk niet, dat je een broertje of zusje zou willen missen voor een heel duur cadeau, of wel?" Bram heeft een kleur gekregen en schudt z'n hoofd. Het lijkt wel, of Pauls moeder ^les weet!

Als hij naar huis loopt, denkt hij er nog over na. En als hij de keuken inkomt, hoort hij vanuit de kamer vrolijke stemmen en opa's stem er bovenuit: „Ik mag het eerst, want ik ben de oudste!" En hij denkt aan Paul met al z'n mooie cadeaus, maar die nu alleen ligt. Zou hij willen ruilen? O, nee! En hij zegt • tegen vader, die de keuken binnenkomt: „Mag Paul de dia's ook zien, als hij beter is, papa? 't Is juist zo zielig, dat hij alleen is. Enne... 'k vind garage zó mooi, die ik gekregen heb!" Hij moet dit laatste erbij zeggen, want zomaar ineens is hij er wèl blij mee. En vader zegt: „Fijn, joh. 'k Dacht warempel vanmorgen: ,Heb ik daarvoor nu avonden staan zagen, timmeren en verven? Maar gelukkig is dat niet zo. En natuurlijk mag Paul de dia's zien. Wees altijd maar een trouwe vriend voor Paul!" „Ja, en dan lijkt het misschien wel een heel klein beetje, of we broers zijn, hé papa?" „Precies, Bram!" En met een blij gevoel gaat Bram naar de kamer, waar ze juist gaan sjoelen, opa het eerst...

.RIKKTEWd?

••* •• PTnsiassen,
67. Misscliien zouden z& niet merken dat ik in doos zat. StU bleef ik in een hoel^e zitten, O wee, wat gebeurde daar? Met een zwaai ging de doos de luoht in. En, stap, stap, stap, ging het langs de keldertrap omhoog. Wie nam de doos met gebak mee naar boven? Ik wist het niet. Even later voelde ik dat de doos met een bona werd neergezet. Toen hoorde ik een boze bromstem zeggen: „Verdraaid, nu hebben die muizen ook al een gat in deze doos met gebak geknaagd. Nu moet het toch niet gekker worden!" Het deksel ging omhoog... Bibberend zat ik In een hoekje. „Wel nu nog mooier! Daar zit me zowaar nog een muis in de doos."

Rijtjes

Je ziet hier een aantal rijtjes van woorden. In ieder rijtje van vijf woorden is er een woord, dat niet in dat rijtje thuishoort. Als je denkt te weten welk woord niet in het rijtje thuishoort, maak dan het vakje dat er achter staat zwart, of geef het een ander kleurtje.

Als je alle antwoorden goed hebt, zul je zien dat deze zwarte of gekleurde vakjes samen iets bekends vormen. Verder verklappen wij daar niets over, maar je zult zien dat het best een spannende bezigheid is om daar achter te komen.

1. Groningen (L8) — Utrecht (J3) —Zwolle (HIO) — Amsterdam (H7) — Middelburg (H2). 2. zeehond (E4) — zeeleeuw (D3) — zeeolifant (B12) — zeegras (F5) — zeemeeuw (L3). 3. huismuis (C7) — vleermuis (D9) —relmuis(G6) — woelmuis (G7) — veldmuis (F7). 4. Parijs (F9) — Kopenhagen (JIO) — Antwerpen (J5) — Londen (E9) — Madrid (B6). 5. Nederland (G9) — België 1 (H5) — Luxemburg (Dll)— Zwitserland (D6) — Frankrijk (BIO). 6. Bulgarije (F6) — Griekenland (H6) — Italië (19) — Roemenië (K9) —Joegoslavië (Eli). 7. Hillegom (E5) — Enkhuizen (18) —Alkmaar (C4) — Haarlem (E5) — Hilversum (Fll). 8. druif (KIO) — appel (G6) — pefer (C9)— pruim (Al) — aardappel (J7). 9. antenne (F8) — overweg (D8) — aap (L2) — aalscholver (E7)

10

11 12 13
Tür •sV — amandel (DlO)l 10. roer (E6) — mast (16) — dissel (H9)—zeil (F4) — boeg (GlO). 11. gang (M12) — tuin (17) — keuken (B9) portaal (13) — zolder (D12). 12. tulp (E8) — hyacint (D4) — roos (H8) — narcis (K4) — krokus (12). 13. leven (K7) — graan (K8) — lever (J9) — troon (C6) — zeven (15). 14. koper (14) — ijzer (K5) — spaanplaat (J6)—zink (FIO) — -if

ir

ir

ir

ir

ir

ir
-ir TV tin (EiO). 15. lopen (Hll) —gaan (D7) — horen (G5)—weten (L4) — staan (C2). 16. brand (G12) — blank (D5) — groot (F3) — brood (L7) — krant 17. geval (111) —kever(Gll)— bevel (C8) — beurs (J8) — nevel (H4).

Oplossing vorige puzzel:

4xE = D.8xF = H,12xH = L,13xJ = M,15xK = 0,5xM E, 14xT = N; HELMOND.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.