+ Meer informatie

Geen rijksdiensten meer naar noorden

Lubbers: Alleen nog nieuwe organen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het kabinet wil af van verdere spreiding van rijksdiensten van enige omvang. Overplaatsen van arbeidsplaatsen naar zwakke regio's moet worden beperkt tot nieuwe diensten. Die voorlopige conclusie heeft de ministerraad gisteren getrokken, mede naar aanleiding van het rapportWitsen dat vorig jaar gereed is gekomen.

Premier Lubbers liet gisteren op zijn wekelijkse persconferentie blijken dat de spreiding de centrale directie van de PTT naar Groningen (wat 1.600 resterende arbeidsplaatsen betreft) wat bestaande grote diensten betreft de laatste is geweest.

Volgens de premier stelt het kabinet zich op het standpunt dat een zinvolle spreiding alleen nieuwe diensten kan behelzen. „De kosten en organisatorische fricties bij bestaande diensten zijn zodanig dat de nadelen de voordelen overtreffen", aldus de premier. Een nadere toelichting over de „doodlopende weg" van de huidige spreidingsoptie van bestaande rijksdiensten gaat binnenkort naar de Tweede Kamer.

Lubbers heeft nog geen inzicht hoeveel banen spreiding van nieuw te vormen rijksdiensten op kan leveren voor het noorden van het land. De achterstand voor het noorden moet mogelijk binnen het regionaal beleid anders worden ingevuld wanneer blijkt dat invulling van forse aantallen arbeidsplaatsen bij nieuwe diensten een langdurige weg is, zo zei de premier.

Beraad afgelast

Het beraad over de verdere spreiding van rijksdiensten naar het noorden tussen kabinet en de bestuurscommissie Noorden des Lands (BCN) is gistermiddag niet doorgegaan. Bij monde van minister Van Aardenne heeft het kabinet de BCN laten weten dat „het aanbod van het kabinet aan het noorden te mager was om voor naar Den Haag te komen". Dit is vrijdagmiddag bekendgemaakt door de

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.