+ Meer informatie

Oud-katholieke aartsbisschop zal aftreden

1 minuut leestijd

UTRECHT — De oud-katholleke aartbisschop van Utrecht, Marinus Kok treedt op 1 januari 1982 af. Als redenen daarvoor heeft hij zijn leeftijd (65) en de gezondheidstoestand van zijn vrouw opgegeven.

Kok werd op 5 februari 1916 in Leiden geboren. In 1941 werd hij tot priester gewijd. Hij was van 1944 tot 1970 hoogleraar in de vaderlandse en algemene kerkgeschiedenis, kerkrecht en patrologie aan het oud-katholiek seminarie, dat toen nog was gevestigd in Amersfoort. Hij is ook een jaar president van dat seminarie geweest (in 1969).

In 1969 werd hij tot bisschop gewijd, waarna hij in 1970 aartsbisschop werd van Utrecht. Marinus Kok is voorzitter 'van de internationale oud-katholieke bisschoppenconferentie. Hij zit verder in de commissie „Rome-Utrecht", een commissie die zich bezig houdt met de betrekkingen met de Rooms-katholieke Kerk.

De Nederlandse Oud-katholieke Kerk heeft twee bisdommen, te weten Haarlem en Utrecht. Het bisdom Haarlem omvat, Noord-Holland, de rest van Nederland valt onder het aartsbisdom Utrecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.