+ Meer informatie

Veel Roemenen gaan eigen rechter spelen

Krant meldt lynchen provinciale functionarissen

3 minuten leestijd

BOEKAREST - Na een dictatuur van 25 jaar spelen woedende Roemenen nu ei-' gen rechter en executeren zij functionarissen die zij in verband brengen met de afgezette Nicolae Ceausescu. Dit heeft het Roemeense dagblad "Adevarul" gisteren geschreven.

Knokploegen nemen in sommige gebieden van het land het recht in eigen hand en lynchen voormalige provinciale functionarissen en leden van de geheime politie Securitate en terroriseren hun verwanten. „Er vinden ',nu veel executies plaats zonder proces", aldus de krant, die eraan toevoegt dat „die verschrikkelijke dingen doen denken aan de dictatuur".

Een buitengewoon militair tribunaal heeft gisteren in Sibiu, in het midden van Roemenië, twee officieren van de plaatselijke militie veroordeeld tot twaalf en een half jaar gevangenisstraf, zo is uit welingelichte bronnen vernomen. 36'V

Liviu Vanga, chef van de militie van Cisnadie, een plaatsje vlak bij Sibiu, en Aurel Marcu, lid van dezelfde militie, waren ervan beschuldigd op de avond van 21 december met automatische geweren te hebben geschoten op betogers in Cisnadie. Daarbij waren twee doden en verscheidene gewonden gevallen.

Gevangenisoproer

Het Roemeense leger heeft gisteren de controle overgenomen van de belangrijkste gevangenis in de hoofdstad Boekarest, Jilava, nadat er onlusten waren uitgebroken waarbij tien gedetineerden gewond raakten. Dat deelde een legerofficier mee.

De zegsman, die anoniem wil blijven, zei dat het drie dagen lang onrustig was geweest in de gevangenis, maar dat het leger de situatie nu meester is. Hij kon beweringen van familieleden van gevangenen niet bevestigen als zouden er tijdens de onlusten drie mensen om het leven zijn gekomen.

De officier zei dat mensen die een lange gevangenisstraf moesten uitzitten, en dus niet voor amnestie ,in aanmerking komen, hun bewakers aanvielen. Het leger arriveerde gisterochtend terwijl zich voor de poort ongeveer zestig mensen verzamelden, die „Vrijheid voor allen" schreeuwden.

Grond- en kieswet

De Roemeense regering zal volgende week een ontwerp-grondwet en een ontwerp-kieswet publiceren. Dit werd gisteren bekendgemaakt door Silviu Brucan, een lid van het uitvoerend comité van het Comité voor Nationale Redding (CNR). De ontwerpkieswet zal in ronde-tafelgesprekken met de nieuwe politieke partijen besproken worden, zei Brucan.

Het CNR heeft gisteren duidelijke avances naar de Verenigde Staten gemaakt door bekend te maken dat gestreefd wordt naar herstel van de speciale handelsprivilegés met de VS. Ceausescu maakte in februari 1988 eenzijdig een eind aan de voorkeurstatus, die in 1975 door de VS aan Roemenië was verleend.

EG

In Brussel maakte de Europese Commissie gisteren bekend dat het Comité voor Nationale Redding in een schrijven aan EG-commissaris voor buitenlandse betrekkingen, Andriessen, heeft verzocht om diplomatieke betrekkingen met de EG. Andriessen vertrekt vrijdag voor een driedaagse rondreis langs Tsjechoslowakije, Bulgarije en Roemenië. Hij zal het Roemeense verzoek zondag in Boekarest nader bespreken, zo verklaarde een woordvoerder van de Europese Commissie. Andriessen zal van zijn bevindingen verslag uitbrengen tijdens een speciale vergadering van de EG-ministers van buitenlandse zaken, die op 20 en 21 januari in Dublin gehouden zal worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.