+ Meer informatie

Demonstraties rondom Maastrichtse stadhuis

Boeren en arbeiders betogen

2 minuten leestijd

MAASTRICHT — Enige boze boeren uit België en Nederland hebben de aankomst van de regeringsleiders, gistermiddag in het stadhuis te Maastricht, verstoord.

Toen de hekken zich openden om de wagens op het marktplein binnen te laten, stormden tot grote hilariteit van de vele omstanders, vijf kalveren de markt op. Onder boegeroep van de kijkers greep de politie in: de kalveren werden bijeen gedreven en twee boeren werden voor verhoor meegenomen. Met deze actie wilden de boeren de regeringsleiders van de gemeenschap nog eens wijzen op hun penibele financiële situatie. Sinds de commissie (het dagelijks bestuur van de EG) met de nieuwe prijsvoorstellen is gekomen blijven de meningen verdeeld. EGlandbouwcommissaris, de Deen Dalsager, ziet voor de boeren niet meer in het vat zitten dan een prijsverhoging met bijna acht procent.

De Copa, de Europese overkoepelende boerenorganisatie, heeft zich niet akkoord verklaard met deze voorstellen. Zij wenst prijsstijging van minimaal vijftien procent. Ook de landbouwcommissie van het Europese parlement meent dat de voorstellen van de Europese commissie ontoereikend zijn om de nood van de boeren op adequate wijze te lenigen.

Somber perspectief

,,Minimaal met twaalf procent moeten de prijzen omhoog", aldus de landbouwcommissie van het Europese parlement. Het perspectief is erg somber. Christopher Tugendhat, de Europese begrotingscommissaris, heeft laten weten dat de Europese schatkist bijna leeg is. „De bodem is te zien", zo zei hij. ,,We kunnen aan de landbouw, die al zo'n veelvraat is in onze gemeenschap, niet nog eens meer dan die acht procent geven".

Rond 3500 georganiseerde werknemers speciaal uit de regio Maas-Rijn hebben gisteravond op het Maastrichtse Vrijthof in de stromende regen met spandoeken en vlaggen betoogd voor meer werkgelegenheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.