+ Meer informatie

Microscoop

1 minuut leestijd

Over een paar jaar kunnen biologische en medische onderzoekers groot profijt hebben van een nieuwe microscoop, die door Utrechtse natuurkundigen is ontwikkeld. De zogenaamde synchrotronmicroscoop leent zich voor het afbeelden van drie-dimensionale (half-)doorzichtige monsters van bij voorbeeld weefsels en bio-membranen. Het instrument heeft een veel groter oplossend vermogen en contrast dan de tot nu toe beschikbare optische microscopen. Met de microscoop kunnen details in de orde van grootte van 7/100.000 millimeter worden onderscheiden. In cellen wordt dan zichtbaar hoe de concentratie van bepaalde moleculen zowel in de ruimte als in de tijd varieert. Om de beelden op te slaan en te verwerken; kan het instrument aan een computer gekoppeld worden. Bovendien kan de onderzoeker, om bepaalde details van het monsters te accentueren, veel meer fluorescerende stoffen toepassen dan bij conventionele microscopic. Deze maand beginnen Engelse en Nederlandse onderzoekers met het installeren van de microscoop in het Daresbury Laboratory, in het noorden van het Verenigd Koninkrijk. Over twee jaar moet de microscoop zo ver ontwikkeld zijn dat er gebruikers op toegelaten kunnen worden. De nieuwe orthese tijdens de standfase. Foto's UT

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.