+ Meer informatie

Vredesakkoord van Parijs in gevaar

Voortgaande strijd in Vietnam

1 minuut leestijd

SAIGON — De Vietcoog heeft een recent protest van Zuid-Vietnam tegen de steeds heviger wordende gevechten als „onbeschaamd" van de hand gewezen en gezegd dat militaire onderhandelingen op dit moment vruchteloos zouden zijn. De Vietcong heeft dit laten weten in een nota aan de delegatie van Saigon bij de opgeschorte militaire besprekingen in de Zuidvietnamese hoofdstad.

De nota was 'kennelijk een antwoord op een Zuidvietnamese nota waarin Saigon vrijdag de Vietcong waarschuwde dat het het vredesakIftKJrd van Parijs als vervallen zou beschouwen indien bij de huidige gevechten een aantal in regeringshanden zijnde steden door de Vietcong zou worden veroverd.

Vietcongtroepen deden dit weekeinde een aanval op Due Due, daarbij zware verliezen toebrengend aan de verdedigers van deze districtghoofdstad.

Volgens militaire woordvoerders in Saigon zijn bij deze gevechten aan de kant van de regeringtroepen zestig doden en gewonden gevallen en had de Vietcong minstens zeventig man verloren.

NIEUW FRONT

De Vietcong schijnt in de provincie Guang Ngai, aan de centrale kust van Zuid-Vietnam, een nieuw front te hebben gevormd. Bij zaterdag uitgevoerde aanvallen veroverden de Vietcongtroepen een regeringspost. Volgens Saigon Is met vier andere posten het radiocontact verbroken. Slechts zes van de honderd Zuidvietnamese militairen die de door de Vietcong veroverde post verdedigden waren erin geslaagd de linies van de regeringstroepen te bereiken.

In Cambodja zijn zaterdag drie raketten van de communistische opstandelingen in Pnomh Penh terechtgekomen. Hierbij werden drie burgers en drie leden van de militaire politie gedood. In de afgelopen week was Pnomh Penh al vier nachten met raketten bestookt. Daarbij zijn dre " burgers gedood en 25 gewond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.