+ Meer informatie

Ook in ons land üjd rijp voor harttransplantaties

Grootste problemen nog op gebied van nazorg''

3 minuten leestijd

UTRECHT — Met het uitvoeren van harttransplantaties in Nederland moet niet te lang meer worden gewacht. De operaties zouden moeten worden verricht in een speciaal daarvoor ingericht ziekenhuis.

Dit concludeerde de Nederlandse hartspecialist A. V. G. Bruschke woensdagavond aan het eind van een driedaags internationaal congres over hart- en vaatziekten dat in Utrecht werd gehouden.

Tijdens het congres, waaraan cardiologen en hartchirurgen uit diverse landen deelnamen, werden allerlei aspecten van de hart- en vaatchirurgie, alsmede verschillende methoden tot het stellen van een diagnose, belicht. Het congres was georganiseerd door het St. Anthoniusziekenhuis in Utrecht, een toonaangevende hartchirurgische kliniek in ons land en de Cleveland clinic in de Verenigde Staten. Volgens Bruschke is nu ook in ons land de tijd rijp voor het uitvoeren van harttransplantaties. In het buitenland is inmiddels veel ervaring opgedaan en zijn de resultaten daar bijzonder goed te noemen. Zeer zware hartpatiënten, die nog maar enkele maanden te leven zouden hebben, kunnen nu voor jaren geholpen worden. Van geopereerde patiënten in het buitenland bleek na vijf jaar 50 procent nog in leven.

Problemen

De grootste problemen bij harttransplantaties liggen niet op chirurgischtechnisch gebied, maar betreffen de nazorg die zeer intensief is. De patiënt ligt na de operatie gemiddeld zo'n negen maanden in het ziekenhuis en heeft met name na de operatie veel intensieve verpleging nodig. Met een harttransplantatie zal dan ook het bedrag van tussen de twee en drie ton gemoeid zijn en de vraag is of we ons dat, gezien de financieel-economische situatie in ons land kunnen permitteren. Bruschke: „Met hetzelfde geld dat we kwijt zijn voor een harttransplantatie kunnen we 50 patiënten met vernauwde kransslagaderen opereren door middel van het aanleggen van een „bypass" (vaatomleiding).

„Een ander probleem betreft de donoren. Wordt iemand pas dood verklaard wanneer zijn hart stilstaat dan kunnen wij met dat hart niets meer doen", aldus Bruschke. In de Verenigde Staten moesten hiervoor de staatswetten worden veranderd.

Bypass-operaties

Het risico van overlijden tijdens bypass-operaties, waarbij een nieuw bloedvat rond een vernauwing in de kransslagaders wordt gelegd, blijkt intussen zeer klein geworden. Wanneer voor de eerste keer een bypass wordt aangelegd, sterft slechts 0,6 procent van de patiënten, tegen bijvoorbeeld 1,5 procent bij een galblaasoperatie.

In het Anthoniusziekenhuis hebben inmiddels 4700 patiënten een bypassoperatie ondergaan. Alleen vorig jaar al werden 1157 patiënten geopereerd, waarmee het Anthoniusziekenhuis een kwart van alle open hart operaties in de elf Nederlandse hartcentra voor haar rekening nam. Op het congres kwam ook een nieuwe methode met betrekking tot het oplossen van stolsels in de kransslagaderen aan de orde. Met deze methode, fibriolyse genaamd, moeten we vreselijk voorzichtig zijn, zo stelde dr. Bruschke. Het onderzoek verkeert nog in het experimentele stadium en over de hele wereld zijn er slechts 280 mensen mee behandeld.

Catheterisaties

Een nieuwe, door Philips in samenwerking met de universiteit van Wisconsin (VS); ontwikkelde methode van röntgenonderzoek van bloedvaten en hartholten, werd ook op het congres besproken. Bij hart-catheterisaties, waarbij een catheter vanuit een slagader naar het hart wordt opgeschoven, hoeven dan niet grote hoeveelheden contrastvloeistof rechtstreeks in de kransslagaders te worden ingespoten, maar kan het contrastmiddel gewoon in een bloedvat van de arm worden geïnjecteerd. De verwachting is, dat de nieuwe techniek in de toekomst de hart-catheterisatie zoals die thans wordt uitgevoerd, sterk zal vereenvoudigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.