+ Meer informatie

Israël „teleurgesteld en verbaasd'^ over Bush

Sjamir: We hebben het geld nodig

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - De aankondiging van de Amerikaanse president Busli dat iiij gebruik zal maken van zijn vetorecht om een debat over kredietgaranties aan Israël met vier maanden uitgesteld te krijgen, heeft in Israël „teleurstelling" teweeggebracht en „verbazing" gewekt.

Bush verklaarde donderdag dat een debat over door Israël gevraagde kredietgaranties voor tien miljard dollar op dit moment averechts zou kunnen werken op de voorbereiding van de vredesconferentie voor het MiddenOosten.

De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, die in Parijs is, reageerde gelaten op het nieuws en zei te hopen dat de VS „een passende manier zullen bedenken om ons deze hulp te bieden". „We hebben dit geld nodig, liefst nu meteen. Maar het is niet ons geld. We moeten onderhandelen om het zosfferniögelijk te krijgen", zei Sjamir.

De kredietgaranties maken het Israël mogelijk op gunstige voorwaarden geld te lenen op de internationale markt. Israël heeft het geld nodig om huizen te bouwen en banen te creëren voor Sowjetjoden die bij tienduizenden het land zijn binnengekomen sinds de Sowjet-Ünie de uitreismogelijkheden voor haar burgers in 1989 versoepelde. Er hebben zich inmiddels al 300.000 Sowjetjoden in Israël gevestigd en tegen 1995 kan hun aantal oplopen tot een miljoen.

Minister Roni Milo van politie zei verbaasd te zijn over de stap van Bush. Hij zei geen enkel verband te zien tussen de kredietgaranties en oproepen van de VS aan Israël om een einde te maken aan de bouw van nederzettingen in de omstreden gebieden.

Oorlogsverklaring"

In de Gazastrook en op de Westoever wonen 100.000 joodse kolonisten temidden van 1,7 miljoen Palestijnen. Israël heeft de bouw van nieuwe nederzettingen versneld en daarmee bij de Palestijnen, en ook bij de VS, de vrees gewekt dat het steeds moeilijker zal worden de gebieden ooit nog aan de Palestijnen terug te geven.

Het dagblad Hadashot noemde de aankondiging van Bush een „oorlogsverklaring" en de Yedioth Ahronoth zei dat de Amerikanen „hun handschoenen hebben uitgetrokken".

Minister van onderwijs Ehud Olmert zei teleurgesteld te zijn over de houding van Bush. De VS, die zelf het hardst bij de Sowjet-Unie hebben aangedrongen op versoepeling van haar emigratiebeleid, nemen nu in feite het standput in dat tot nu toe alleen Arabische landen hebben durven uiten", zei Olmert. De Arabische landen hebben zich tegen de immigratie van Sowjetjoden uitgesproken omdat zij vrezen dat de demografische verhoudingen daardoor in het nadeel van de Palestijnen zullen veranderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.